08.06.2022.
Knjižnice Hrvatskog vojnog učilišta u programu mobilnosti Europske unije

Knjižnice HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” po prvi su put sudjelovale u programu mobilnosti Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport pod nazivom Erasmus+ Training Staff Mobility.

U sklopu aktivnosti Knjižnica HVU-a Zagreb je 2021. godine bila domaćin djelatnicama knjižnica Pomorske akademije i Vojne akademije Oružanih snaga Portugala, dok su u svibnju 2022. knjižničarke Knjižnica HVU-a boravile u navedenim institucijama u Lisabonu.

Cilj posjeta bila je razmjena profesionalnih znanja, iskustava i praksi iz područja informacijskih usluga i knjižničarstva sve tri institucije te mogućnost buduće suradnje. U Zagrebu su održane prezentacije o knjižničnoj djelatnosti na HVU-u te portugalskoj Mornaričkoj akademiji, dok su prilikom posjeta Lisabonu djelatnice HVU-a obišle knjižnicu Vojne akademije Oružanih snaga Portugala u palači Bemposta te Amadori, knjižnicu Mornaričke akademije u sklopu Pomorske baze kao i Središnju mornaričku knjižnicu u sklopu Pomorskog muzeja.

Prikazani su knjižnični fondovi i usluge, izvori informacija u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća te su razmijenjena iskustva o temama objave i razmjene informacija i izvora znanja te njihove dostupnosti s posebnim naglaskom na digitalne repozitorije i elektroničke baze stručnih i znanstvenih informacija, kao i temama informacijske pismenosti, edukacije knjižničnih korisnika i dr.

U posjetu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu prikazan je širi okvir, dosezi i planovi razvoja knjižničničarske struke u Republici Hrvatskoj, dok su u Lisabonu uz navedene knjižnice predstavljeni Muzej Mornaričke akademije, Pomorski muzej i Vojni muzej sa izuzetno atraktivnim zbirkama te vrhunskim stručnim vodstvom koje je bogatu portugalsku povijest prikazalo iz gledišta mornarice i vojnih snaga.

Prodekan za međunarodnu vojnu suradnju HVU-a ugostio je knjižničarke iz Portugala, dok su zamjenik zapovjednika Pomorske baze i dekan Pomorske akademije upriličili službeno primanje djelatnica HVU-a.

Foto: HVU