07.06.2022.
Spremnost sustava za protupožarnu sezonu 2022.

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama, u ponedjeljak 6. lipnja 2022. održana je konferencija za medije na temu spremnosti sustava za protupožarnu sezonu 2022.

Konferenciji su nazočili zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Turkalj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, Ivan Melvan iz Uprave šuma podružnica Split te županijski vatrogasni zapovjednici iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije.

General Turkalj istaknuo je kako je Hrvatska vojska spremna za sve nadolazeće aktivnosti i zadaće koje se pred nju postave.

“Kao i svake godine tijekom glavnog napora Hrvatska vojska je spremna izvršiti sve zadaće, a s ciljem što bolje provedbe protupožarne sezone”, kazao je brigadni general Ivan Turkalj i dodao kako će u sklopu zračnih protupožarnih snaga u ovoj požarnoj sezoni na raspolaganju biti do pet Canadaira CL 415, do šest Air Tractora, jedan helikopter Mi-8 MTV-1, kopnene snage te bespilotna letjelica “Orbiter3”.

Naime, kao dodatne požarne snage, od 1. lipnja do 30. rujna Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske osigurat će do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje snaga, jedan desantni brod minopolagač, jedan desantni jurišni brod, dvije gumene brodice, sustav bespilotnih letjelica – izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta.

U istom razdoblju će se iz Ministarstva unutarnjih poslova osigurati jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je svim izvršiteljima Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku te županijskim vatrogasnim zapovjednicima naglasivši da je dobra suradnja i preventiva najbolji način kako držati požarnu sezonu pod nadzorom.

“Prema analizama Državnog hidrometeorološkog zavoda za srpanj i kolovoz očekuje se znatno toplije vrijeme. Zbog najave izrazito visokih temperatura potreban je poseban oprez i poštivanje zabrana paljenja vatre na otvorenom kao i poštivanja ostalih propisanih mjera zaštite od požara”, rekao je zapovjednik Tucaković.

“Požara je puno više u ovoj godini, više od 50 posto, zbog vremenskih neprilika koje prvenstveno uključuju duga razdoblja bez kiše i to je uključivalo još veće napore u pripremi nove PP sezone”, dodao je Tucaković.

Kazao je kako je početak rada Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a u sklopu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama planiran za ponedjeljak 13. lipnja 2022., a početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planiran je, ovisno o vremenskim prilikama, za 23. lipnja 2022.

Na kraju je najavio održavanje međuresorne vježbe “Sigurnost 22” 9. i 10. lipnja 2022. koja će biti svojevrsna provjera spremnosti svih sudionika u provedbi pripreme protupožarne sezone.

Foto: HVZ / V. Jurić