06.06.2022.
Održan međunarodni temeljni obavještajni tečaj

Tijekom mjeseca svibnja, Obavještajna pukovnija u koordinaciji s Obavještajnom upravom, provela je međunarodni temeljni obavještajni tečaj (eng. Basic Intelligence Course - BIC) na engleskom jeziku. Tečaj je certificirao NATO ETOC (electronic Education and Training Opportunities Catalogue).

Cilj tečaja je priprema i obuka pripadnika oružanih snaga za obavljanje stožernih dužnosti u obavještajnim odjelima taktičke razine u skladu s NATO standardima definiranim STANAG-om. Polaznici tijekom tečaja stječu temeljna znanja i vještine iz vojnoobavještajnog područja djelovanja te se osposobljavaju za dužnosti u sklopu obavještajnih struktura taktičke i operativne razine (grana/združeni stožer). Tijekom tečaja polaznici prolaze obuku iz područja obavještajne pripreme operativnog okružja (OPOO) na taktičkoj razini, a koja je u potpori vojnog procesa donošenja odluke (VPDO).

Tečaj je proveden sukladno Planu međunarodne vojne suradnje u vojarni „Kovčanje“ Mali Lošinj. Uz svoj temeljni cilj, tečaj svakako doprinosi jačanju interoperabilnosti i razvoju regionalne obavještajne suradnje saveznica i država članica Partnerstva za mir i Američko-jadranske povelje.

Hrvatska vojska domaćin je tečaja već šestu godinu zaredom. Ove godine tečaj su pohađala 14 polaznika, pripadnika oružanih snaga Crne Gore (2), Bosne i Hercegovine (3), Gruzije (2), Kosova (2), te Hrvatske (5).

Vrijednost Međunarodnog temeljnog obavještajnog tečaja najbolje se odražava tijekom provedbe međunarodnih obučnih i vježbovnih aktivnosti. Aktivnosti su prilika za dodatno uvježbavanje te rad u zajedničkom NATO stožeru, kao i praktičnu provjeru stečenih znanja i osposobljenosti. Uhodane procedure, zajednički jezik, glatka suradnja i prilagodljivost presudni su za planiranje, pripreme i provedbu obučnih i vježbovnih aktivnosti što se značajno odražava u optimizacije angažmana snaga te povećanju kvalitete i kvantitete obavještajnih proizvoda.

Foto: OP