04.06.2022.
Nastup Kraljevske garde Kraljevine Norveške u Hrvatskoj

U povodu 30 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te Nacionalnog dana Kraljevine Norveške, 4. lipnja 2022. održani su nastupi Kraljevske počasne garde Kraljevine Norveške u Zagrebu.

Ukupno 130 pripadnika Kraljevske garde na Trgu bana Jelačića održalo je nastup za okupljene građane s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne i Orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nastup je uključivao pokazne vježbe i pratnju orkestra. U poslijepodnevnim satima pripadnici Kraljevske garde nastupili su i u parku Maksimir.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj zahvalio je pripadnicima Kraljevske garde Norveške na njihovom nastupu: „Vaši nadređeni zasigurno su ponosni na vas zbog vaših nastupa, ali i vaše vojne službe. Vaš nastup je bio izvanredan! Nadam se da ćete uživati u Hrvatskoj ne samo kao vojnici nego i kao mladi ljudi. Radujem se vašem sljedećem nastupu u Hrvatskoj.“

U petak 3. lipnja 2022. Kraljevska garda Kraljevine Norveške nastupila je za građane Splita na Rivi.

Kraljevina Norveška i Republika Hrvatska razvile su postojano i sveobuhvatno partnerstvo u svim područjima tijekom 30 godina diplomatskih odnosa te su ostvarile značajne projekte u okviru obrambene suradnje.

Foto: MORH / T. Brandt