26.05.2022.
Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a u posjetu Oružanim snagama RH i Hrvatskoj

Predsjedavajući vojnog odbora (Chair of the Military Committee), admiral Rob Bauer u četvrtak, 26. svibnja 2022. sastao se s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiralom Robertom Hranjem.

Na sastanku se razgovaralo o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji, aktivnostima Saveza u cilju daljnjeg jačanja postava odvraćanja i obrane te pronalasku najboljeg načina kako bi Oružane snage Republike Hrvatske doprinijele kolektivnoj obrani. Admiral Bauer zahvalio je Oružanim snagama Republike Hrvatske na doprinosu Savezu te rekao kako je posjetio Hrvatsku da bolje upozna i sagleda sigurnosne izazove s kojima je Republika Hrvatska suočena.

“Za nas je to posebno važno jer u Jugoistočnoj Europi, regiji od ključnog značaja za NATO, Republika Hrvatska ima vodeću ulogu. Sastali smo se u vremenima kada je globalna sigurnost pod neizmjernim pritiskom. Ruski napad na Ukrajinu najozbiljnija je prijetnja euroatlanstkoj sigurnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Nemilosrdnim krvoprolićem i razaranjem, Rusija pokušava nametnuti vladavinu sile umjesto vladavine prava. Međutim, NATO je brzo i učinkovito prilagodio svoj postav na Istočnom krilu te implementirao najveće ojačanje sustava kolektivne obrane do sada. Učinili smo to kao Savez, brzi i ujedinjeni.

Situaciju u i oko Ukrajine motrimo vrlo pozorno, ali istovremeno pratimo sigurnosne izazove i u drugim dijelovima svijeta. Spremni smo očekivati neočekivano, u svakoj domeni, od svakog potencijalnog napadača, u svakom dijelu Euro-Atlanstkog prostora. Kao što je i Glavni tajnik rekao, mi smo najuspješniji Savez u povijesti zato što imamo sposobnost ujediniti se i prilagoditi. Rat predsjednika Putina u Ukrajini doveo je NATO u novu stratešku stvarnost. Razgovori s hrvatskim vojnim i političkim vodstvom doprinijet će iznalaženju najboljeg načina kako ćemo se s time suočiti. “Hrvatska je važna za NATO, i NATO je važan Hrvatskoj” - rekao je admiral Bauer tijekom sastanka s načelnikom GS OSRH.

U proteklih nekoliko mjeseci NATO je pokazao da je sposoban za brzu i učinkovitu promjenu postava. Trenutačna sigurnosna situacija zahtijeva zajedničke aktivnosti u cilju daljnje prilagodbe Saveza što podrazumijeva zadržavanje strategijske prednosti te omogućavanje razvoja različitih opcija Saveza u suprotstavljanju prijetnjama.

U sklopu svog posjeta predsjedavajući Vojnog odbora sastat će se s Predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovnim zapovjednikom OSRH Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ministrom obrane Marijom Banožićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Goranom Grlićem-Radmanom te Saborskim odborom za obranu.

Foto: F. Klen / M. Čobanović