25.05.2022.
Održano natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2022"

Ovogodišnje natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2022.” održava se od 23. do 26. svibnja, a glavno natjecanje održano je 25. svibnja 2022. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Startna lista za glavno natjecanje određena je rezultatima jučerašnjeg kvalifikacijskog gađanja iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS-9. Natjecatelj s najboljim ukupnim rezultatom prvi je započeo glavno natjecanje.

Natjecatelji su se natjecali na tridesetak kilometara dugoj stazi gdje su morali uspješno savladati radne točke: topografija, prolazak kontaminiranog zemljišta, gađanje iz VHS-D2, gađanje iz HS 9, izvlačenje ranjenika pod paljbom, bacanje ručne bombe, savladavanje padine užetom te prelazak vodene zapreke.

Natjecatelji nose obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma, a najspremniji je onaj pripadnik koji u najkraćem vremenskom roku prođe cijelu stazu i ispuni sve zadaće na radnim točkama.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 73 natjecatelja, od kojih je 50 pripadnika OSRH, a njih devet su pripadnici MUP RH te 14 natjecatelja oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Češka, Kosovo, Poljska, Rumunjska, SAD i Slovenija). Od toga broja na natjecanju su sudjelovale četiri pripadnice OS RH i dvije pripadnice MUP-a.

Svečanost proglašenja pobjednika i zatvaranja natjecanja održat će se 26. svibnja 2022. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, Slunj.

Natjecanje se provodilo pojedinačno u četiri kategorije: apsolutna kategorija, muška kategorija za pripadnike OSRH i MUP RH, muška kategorija za pripadnike OS saveznika/partnera te ženska kategorija za pripadnice OSRH i MUP RH.

Foto: Medijski tim OSRH