20.05.2022.
Sastanak Vojnog odbora NATO-a

Vojni odbor NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera sastao se 19. svibnja 2022. u Bruxellesu. Fokus sastanka bio je na kolektivnoj obrani i daljnjoj prilagodbi Saveza izazovnom i promijenjenom sigurnosnom okruženju.

Načelnici glavnih stožera razmatrali su situaciju na terenu kao i sigurnosne implikacije ruske agresije na Ukrajinu. Na sastanku je također bilo riječi o važnosti Strateškog koncepta, posebno u cilju jačanja postava odvraćanja i obrane savezničkog teritorija, dugoročnom razmještaju snaga te o procesima digitalne transformacije Saveza. Pored navedenog, razgovaralo se i o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u indo-pacifičkoj regiji.

Na sastanku su, uz načelnike glavnog stožera, sudjelovali i vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu, vrhovni saveznički zapovjednik za transformaciju i predsjedavajući Vojnog odbora EU te načelnici glavnih stožera Ukrajine (putem video linka), Finske, Švedske, Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Osim načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja na sastanku su sudjelovali i načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić te zamjenik vojnog predstavnika RH pri NATO i EU brigadir Emilio Turina.

Foto: NATO