20.05.2022.
Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili Hrvatski sabor

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića, u četvrtak 19. svibnja 2022. boravili su u studijskom posjetu Hrvatskom saboru.

Polaznike Ratne škole primili su potpredsjednik Sabora Ante Sanader, predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović i predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić s članovima odbora Matkom Kuzmanićem, Stipom Mlinarićem i Željkom Sačićem te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić. Predsjednici odbora i voditelj izaslanstva na uvodnom sastanku upoznali su polaznike s ustrojstvom i djelokrugom saborskih radnih tijela nadležnih za obranu, ratne veterane i parlamentarnu dimenziju suradnje Sabora s NATO-om.

Brigadir Mijo Kožić upoznao je saborske zastupnike sa strukturom polaznika 24. naraštaja, programom rada škole, praktičnom i terenskom nastavom koja je izuzetno važna za nadogradnju znanja visokih časnika koji pohađaju ovu školu. Naglasio je značaj posjeta polaznika institucijama na državnoj razini i razini lokalne i područne samouprave te svim strateškim mjestima u Hrvatskoj koja se tiču segmenta obrane. Na kraju sastanka polaznici su imali priliku postaviti pitanja nazočnim saborskim dužnosnicima.

U nastavku studijskog posjeta Saboru, polaznike Ratne škole primio je potpredsjednik Sabora Ante Sanader koji je izrazio zadovoljstvo što škola u programu ima i polaznike iz drugih zemalja što je, kako je naglasio, pokazatelj kvalitete škole. Kako se među polaznicima Ratne škole redovito i pripadnici MUP-a, MVEP-a, Vatrogasne zajednice i drugih dionika sigurnosnog sustava, potpredsjednik Sanader se osvrnuo i na značaj suradnje vatrogasnih i vojnih zapovjednika, posebno u kriznim situacijama. Na sastanku se razgovaralo i o sveučilišnim studijskim programima koje je Sveučilište u Zagrebu pokrenulo za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske te daljnjim planovima rada Ratne škole.

Tijekom posjeta polaznici su nazočili sjednici Sabora s Galerije za posjetitelje, pratili su raspravu saborskih zastupnika te uz stručno vodstvo upoznali s povijesti palače i razgledali dvorane Hrvatskog sabora.

Foto: HVU