19.05.2022.
Sastanak vojnog odbora EU

Načelnici Glavnih stožera oružanih snaga zemalja članica EU sastali su se u srijedu, 18. svibnja 2022. u Bruxellesu, na sastanku vojnog odbora EU.

Sastanak je bio prilika za raspravu o utjecaju trenutne geopolitičke situacije i glavnim vojnim aktivnostima Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, s posebnim naglaskom na implementaciju Strateškog kompasa, a posebno na postizanje sposobnosti EU da do 2025. projektira sigurnost kroz novu sposobnost brzog razmještanja (EU Rapid Deployment Capacity - EU RDC).

Vezano za krizu u Ukrajini, naglašena je velika uloga vojnog stožera EU-a (EU Military Staff) i njegovih sastavnica u nadzoru isporuke vojne opreme iz država članica EU-a. Na sastanku je naglašena važnost uspostavljanja i njegovanja čvrstih odnosa s partnerima koji dijele vrijednosti i načela EU-a. U tom smislu, sastanak je bio i dobra prilika da se dotakne suradnje s NATO-om i partnerima koji trenutno daju doprinos EU misijama i operacijama. Sastanku su prisustvovali i načelnici Glavnih stožera Bosne i Hercegovine, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Moldavije i zamjenik načelnika GS OS Srbije.

Pored admiral Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, na sastanku su sudjelovali i načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić i zamjenik vojnog predstavnik RH pri NATO i EU brigadir Emilio Turina.

Foto: European Union