16.05.2022.
Svečano otkriven eksponat aviona MiG-21

U vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama, 16. svibnja 2022. svečano je otkriven eksponat aviona MiG-21 i spomen-ploča.

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 Oružane snage RH odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo žele dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split.

“Danas se prisjećamo preleta prije 30 godina kojim se stvarala nova povijest za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Upravo je ovaj MiG-21 podsjetnik ne samo na razdoblje stvaranja Hrvatske vojske nego je i poticaj za budući razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.“ - rekao je ministar Banožić.

“U životu ne možemo sve stvari planirati, ali moramo biti uporni kako bi planove koje imamo uspješno i ostvarili. To mi se puno puta pokazalo točnim. Ako me danas pitate bih li napravio isto kao i tog 15. svibnja 1992. - odgovor je da.“ - naglasio je pukovnik Ivandić.

Svečanosti su uz ministra obrane Marija Banožića nazočili i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: MORH / F. Klen