13.01.2022.
Obuka bliske borbe za pripadnike Obalne straže Republike Hrvatske

Druga grupa specijalnih snaga, Zapovjedništva specijalnih snaga provela je obuku izraelske bliske borbe (Krav Maga) za pripadnike Obalne straže Republike Hrvatske. Obuka se provodila u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, od 6. do 16. prosinca 2021.

Intezivnu obuku tehnika samoobrane i bliske borbe prilagođenu za provođenje zadaća na moru prošlo je četrnaest pripadnika Obalne straže. Dvotjedne obučne aktivnosti obuhvatile su tehnike prilikom ukrcaja na nepoznato plovilo i izlaganja potencijalno rizičnim situacijama napada uslijed otkrivanja nedopuštenog tereta ili ilegalnih aktivnosti.

Vrhunac obuke bila je završna vježba tijekom koje se polaznici u punoj opremi i pod dodatnim fizičkim opterećenjem ukrcavaju na brod gdje su izloženi raznim okolnostima koje zahtijevaju korištenje sile u cilju samoobrane i rješavanja kriznih situacija.

Po završetku obučnog programa u Zapovjedništvu Obalne straže Republike Hrvatske održana je svečanost uručenja certifikata. Polaznicima i instruktorima obratili su se zapovjednik Obalne straže RH, komodor Milan Blažević te zapovjednik ZSS-a, brigadir Ivan Miloš. Uz čestitke na uspješno provedenoj obuci, kmd Blažević istaknuo je važnost suradnje koja se između Zapovjedništva specijalnih snaga i Obalne straže Republike Hrvatske kontinuirano unaprjeđuje.

Foto: OSt RH