13.01.2022.
Admiral Hranj sudjeluje u radu Vojnog odbora NATO-a

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, sudjeluje na dvodnevnom (12. i 13. siječnja 2022.) sastanku Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera koja se zbog epidemiološke situacije održava putem videokonferencije.

Na sastanku se raspravlja o pitanjima od strateške važnosti za Savez.

Prvi dan bio je posvećen vojno-strateškim promišljanjima s raspravom o daljnjem razvoju NATO koncepta sposobnosti ratovanja, budućim naporima vezanima za progres i implementaciju Koncepta odvraćanja i obrane Euroatlantskog područja, dok je zadnja rasprava bila fokusirana na vojni doprinos novom NATO strateškom konceptu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg otvorit će drugi dan sastanka prezentirajući načelnicima glavnih stožera OS zemalja članica NATO-a pregled trenutnog političkog konteksta. Nakon toga će uslijediti rasprava o nastavku aktivnosti i razvoju Saveza kako bi se mogao nositi s trenutnim i budućim ugrozama iz perspektive pristupa „360 stupnjeva“ na strateškoj razini s fokusom na trenutni NATO-ov postav odvraćanja i obrane.

Načelnici će na kraju imati prilike raspravljati s načelnicima GS OS Ukrajine i Gruzije o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u njihovim regijama kao i o tekućim naporima spomenutih zemalja u reformama njihova obrambenog sustava.

Foto: MORH / Josip Kopi