21.12.2021.
Završio modularni tečaj za OSO VP OSRH u Pukovniji vojne policije

Svečanost povodom završetka osposobljavanja ovlaštenih službenih osoba Vojne policije održana je u utorak, 15. prosinca 2021. u zagrebačkoj vojarni "1. gardijska brigada „Tigrovi" - Croatia”.

Tečaj za osposobljavanje ovlaštenih službenih osoba VP-a uspješno je završila skupina od troje časnika kadeta koji su stekli status ovlaštene službene osobe.

Svečanosti je nazočio zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, načelnik Samostalnog sektora za VP poslove MORH-a, brigadir Vlado Kovačević, načelnik stožera PVP pukovnik Dejan Džidić, zapovjednik Središta za obuku VP bojnik Željko Barbir i prvi dočasnik Središta časnički namjesnik Zvonko Lucić. Tom prigodom, uručene su im vojnopolicijske značke i uvjerenja o uspješnom završetku tečaja.

“Tečaj za ovlaštene službene osobe ključni je alat pomoću kojeg VP dobiva kvalitetno osoblje" - istaknuto je u toj prigodi.

Modularna izobrazba, obuka i ocjenjivanja Tečaja za OSO VP OSRH provodi se u trajanju od 15 tjedana na sljedeći način:

1. modul: obuka traje 206 nastavnih sati.

2. modul: obuka traje 217 nastavnih sati te sadržava programska područja koja polaznici savladavaju samostalnim učenjem nastavnog sadržaja na radnom mjestu u ustrojstvenoj jedinici.

3. modul: pisane provjere znanja traju 31 nastavni sat i provode se u SOVP “Bjn A.Hill“ po obradi programskog područja i prema rasporedu ispita, a završni pismeni i usmeni ispit provodi se na kraju tečaja.

Cilj obuke je osposobiti polaznike da samostalno, sigurno i učinkovito izvršavaju vojnopolicijske poslove i zadaće uz primjenu ovlasti ovlaštenih službenih osoba Vojne policije u skladu s odredbama zakonskih i podzakonskih akata koji reguliraju djelokrug rada, način postupanja i provedbe ovlasti ovlaštenih službenih osoba vojne policije u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Tijekom tečaja kandidati su pristupali brojnim pisanim i praktičnim provjerama znanja. Programska područja koja su polaznici tečaja za OSO VP OSRH uspješno su položili: Temeljne odrednice VP OSRH, Vojnopolicijski poslovi, Sprječavanje kriminaliteta i kriminalističko istraživanje, Vojnopolicijske ovlasti, Oružje i oprema VP OSRH, Vojna i policijska psihologija, NATO VP - zadaće i procedure, taktika postupanja VP OSRH, oružje VP OSRH (provedba gađanja pripremna i instinktivna), oprema VP OSRH, praktični dio izobrazbe i obuke, samoobrana i tjelesna spremnost.