21.12.2021.
Čestitka admirala Hranja Pumama Domovinskog rata i Pumama 21. stoljeća

Drage naše Pume, dragi pripadnici Sedme gardijske brigade i mehanizirane bojne Puma, svima vama od srca čestitam 29. obljetnicu osnutka brigade.

Znamo da nema lakih početaka. Vi koji ste prije 29 godina ostavili toplinu svojih domova, stali na prve crte te odlučni i hrabri krenuli u neizvjesnost, dokazali ste i pokazali cijelom svijetu kako se voli i brani Domovina. Vaša odanost domovini, vaši poginuli, nestali i ranjeni pripadnici svjedoče o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu.

U borbenim operacijama od posljedica borbenih djelovanja poginuli su i preminuli brojni pripadnici 7. gardijske brigade. Ne zaboravljamo i sjećamo se svih njih, ne zaboravljamo i sjećamo se svakog vašeg nestalog suborca i prijatelja i svih ranjenih i ozlijeđenih. Zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi kao i žrtvi svih hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i najmilijih, stvorena je i obranjena samostalna Hrvatska.

Neprocjenjiv je doprinos 7. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Sudjelovali ste u svim ključnim operacijama i akcijama zajedno s ostalim gardijskim brigadama Hrvatske vojske, a 1995. godine ušli steu Knin i podigli hrvatsku zastavu na vrhu Kninske tvrđave, simbolu naše pobjede u Domovinskom ratu.

Danas je 2. oklopno-mehanizirana bojna Pume iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske opremljena suvremenom opremom i naoružanjem i dostigla je zavidnu razinu obučenosti i operativne spremnosti. Pripadnici bojne Pume svoju sposobnost, spremnost i obučenost svakodnevno dokazuju u misijama i u domaćim i u međunarodnim vojnim vježbama, ali i u pomoći našim građanima u borbi s prirodnim katastrofama. Hvala vam što ustrajno i beskompromisno čuvate sjećanje na tu nepobjedivu snagu u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske. Danas ste vi ona snažna i nezamjenjiva karika hrvatske obrane i sigurnosti, jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Svima vama, Pumama Domovinskog rata i Pumama 21. stoljeća - želim obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha i još jednom - čestitam vam dan brigade i dan bojne.

Foto: Arhiva MORH / T. Brandt