16.12.2021.
Preminuo general-pukovnik Josip Čuletić

Bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-pukovnik Josip Čuletić preminuo je u srijedu 15. prosinca 2021.

General Čuletić dao je nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom i nakon Domovinskog rata.

U ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske izražavamo najdublju sućut obitelji, prijateljima i suradnicima povodom smrti našeg generala Čuletića.

S tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog zapovjednika, ali prije svega čovjeka.

General-pukovnik Josip Čuletić rođen je 2. prosinca 1951. u Slavonskom Kobašu, općina Slavonski Brod. Po završetku osnovne škole iz rodnog mjesta odlazi u Mostar gdje završava Zrakoplovnu vojnu gimnaziju „Maršal Tito, a potom i Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru gdje stječe zvanje pilota dozvučnog zrakoplova (G-2 Galeb). Zapovjedno stožernu školu završio je 1986. godine.

Po potrebi službe raspoređen je u 105. helikopterski puk u Mostaru gdje završava preobuku na laki helikopter Mi-2 i Sa 341 gdje obnaša dužnosti pilota lakog - borbenog helikoptera, nastavnika letenja te zapovjednika voda i eskadrile. Na osobni zahtjev 1982. godine preuzima dužnost zapovjednika 711. protuoklopne helikopterske eskadrile na Plesu, a nakon preobuke na helikopteru Mi-8 stječe zvanje pilota transportnog helikoptera - kapetana zrakoplova te potom obnaša dužnosti pomoćnika zapovjednika za letačke poslove, operativno planiranje i načelnika stožera zrakoplovne brigade.

Krajem srpnja 1991. stavlja se na raspolaganje Republici Hrvatskoj te 28. kolovoza 1991. službeno postaje pripadnikom Zbora narodne garde. U Hrvatskoj vojsci obnaša niz zapovjednih dužnosti od zapovjednika zrakoplovne baze Lučko, načelnika Odjela zrakoplovstva u Zapovjedništvu HRZ i PZO, načelnika Stožera HRZ i PZO (ujedno zamjenik zapovjednika) i pomoćnika načelnika GSOSRH za HRZ i PZO. Zapovjednikom HRZ-a imenovan je 6. ožujka 1996., a dužnost je obnašao do 5. veljače 2001.

Tijekom 1993. godine završio je preobuku na helikopter Mi - 24 i dobio zvanje pilot borbenog helikoptera. 2003. godine stječe zvanje diplomirani inženjer aeronautike – pilot.

Tijekom Domovinskog rata sudjeluje u pripremi i izvođenju vojno-redarstvenih operacija „Maslenica“, „Ljeto 95“, „Zima“, „Južni potez“, „Bljesak“ i „Oluja“.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina te medaljama „Bljesak“, „Ljeto 95“ i „Iznimni pothvat“.

Umirovljen je 30. prosinca 2002.

U prigodi obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva napisao je:

„Hrvatski zrakoplovci su od samih početaka aktivno sudjelovali u ostvarivanju i izvršavanju postavljenih zadaća i svojim sudjelovanjem u svim značajnijim akcijama i operacijama pobjedničke Hrvatske vojske pridonijeli njihovoj učinkovitoj i uspješnoj provedbi.

Dragi zrakoplovci,smatram osobitom srećom i čašću što sam živio i radio u vrijeme prijelomnih trenutaka za stvaranje hrvatske države i što sam imao privilegiju biti jedan od kotačića koji su pridonijeli pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenju stoljetnih težnji hrvatskog naroda.

Čestitam vam obljetnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čuvajte nam naše hrvatsko nebo i budite ponosni na odoru koju nosite.

Živjeli.

General-pukovnik Josip Čuletić“

Knjige sućuti bit će postavljene u Administrativnom sjedištu MORH/GS OSRH, Trg kralja Petra Krešimira IV br. 1, II kat, ispred dvorane "Gb Blago Zadro" te u zgradi Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, vojarna "Pk Marko Živković", Pleso od četvrtka, 16. prosinca 2021. u 12.00 sati.