16.12.2021.
Obilježen Dan Obavještajne pukovnije

U vojarni "Satnik Josip Zidar" u Velikoj Buni 16. prosinca 2021. svečano su obilježeni Dan vojnoobavještajnog roda, Dan Obavještajne pukovnije i Dan Vojne kapelanije svetog Ivana od Križa.

Uz djelatnike Obavještajne pukovnije, danas središnje postrojbe vojnoobavještajnog roda u OSRH, svečanosti su nazočili i izaslanik te zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Obavještajne uprave GS OSRH general-bojnik Željko Živanović, vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan, zapovjednik Obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić, zapovjednici i čelnici te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, bivši zapovjednici i djelatnici vojnoobavještajnih postrojbi OSRH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Čestitajući postrojenim pripadnicima Obavještajne pukovnije njihov dan, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković podsjetio je na činjenicu da je Pukovnija sljednica više postrojbi koje su dale izniman doprinos OSRH u Domovinskom ratu, ali i u poslijeratnom razdoblju. “U godinama iza nas, izgradili ste ovu postrojbu, očuvali kontinuitet obavljanja zadaća i funkcija nekadašnjih obavještajnih postrojbi, no razvili ste i nove sposobnosti te dostigli ciljeve sposobnosti sukladne standardima NATO-a”, naglasio je general Jurković, izražavajući uvjerenje da se znanja i iskustva postrojbe uspješno prenose mlađim generacijama koje će ga znati iskoristiti na najbolji način. “Obavještajna pukovnija mora biti spremna reagirati na nove zahtjeve, izazove i zadaće”, zaključio je zamjenik načelnika GS OSRH.

Zapovjednik Obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić podsjetio je na bogatu povijest vojnoobavještajnih postrojbi u OSRH te njihovu bitnu ulogu u Domovinskom ratu, “kada su djelovale na jedinstvenom i nedjeljivom prostoru hrvatskog ratišta”. Današnja Obavještajna pukovnija vrlo je kompleksna i multidisciplinarna operativna postrojba, te angažirana 24 sata dnevno u operacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim svakodnevnih radnih i obučnih aktivnosti, vježbi i misija, zadaće postrojbe uključuju i pomoć civilnoj zajednici, kao u slučaju potresa u Zagrebu i na Banovini, naglasio je pukovnik Rogić, zahvalivši bivšim djelatnicima na svemu što su učinili za postrojbu, a aktivnim djelatnicima na svemu što čine danas.

Na kraju središnje svečanosti, najistaknutijim djelatnicima Obavještajne pukovnije uručene su nagrade i pohvale, a potom su uzvanici razgledali taktičko-tehnički zbor na kojem je bio prikazan dio naoružanja i opreme koje koristi postrojba. Povodom obljetnice, Obavještajna pukovnija organizirala je i dobrovoljno davanje krvi 17. prosinca 2021.

Temeljna misija Obavještajne pukovnije je da multidisciplinarnim obavještajnim djelovanjem pruži potporu GS OSRH, sigurnosno-obavještajnom sustavu i sustavu Domovinske sigurnosti u procesu kontinuiranog otkrivanja indikatora ranog upozorenja koji mogu utjecati na operativno i strategijsko iznenađenje.

Foto: MORH/Mladen Čobanović