11.12.2021.
Svečano obilježena 30. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, u petak 10. prosinca 2021. svečano je obilježena 30. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na početku svečanosti prikazan je film „30. godina HRZ-a“ kojim je prikazan razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i budućnost.

Na svečanosti su sudjelovali Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika GS OSRH, zapovjednici grana, načelnici uprava GSOSRH te pristožernih postrojbi, kao i bivši zapovjednici HRZ-a.

U prigodi obilježavanja 30. rođendana uručena su odlikovanja, izvodi iz promaknuća, te pohvale pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru Redom hrvatskog trolista odlikovan je zapovjednik Središta za zrakoplovno-tehničko održavanje i opskrbu. Isto tako, Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su brigadir Slaven Pedić i pukovnik Željko Maljak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Saša Crnec, brigadir Ivica Mandušić, brigadir Rudolf Lovraković, pukovnik Srećko Stipčić, pukovnik Stjepan Stepić, bojnik Saša Turk i stožerni narednik Franko Peraga.

U ovoj prigodi u čin brigadira promaknuti su pukovnik Dragan Andrijević, u čin pukovnika zrakoplovstva promaknuti su bojnik Mario Brajković, bojnik Darko Kučej, bojnik Eduard Perković, bojnik Roland Rajić i bojnik Saša Turk. U čin pukovnika veze promaknut je bojnik Denis Gospić; u čin pukovnika motrenja i navođenja promaknut je bojnik Boris Buterin; u čin pukovnice tehničke službe promaknuta je bojnica Ana Topić; u čin bojnika zrakoplovstva promaknuti su satnik Nino Gaković, satnik Miroslav Karaula i satnik Juraj Kovačević. U čin bojnika motrenja i navođenja promaknuti su satnik Tomislav Ciglec i satnik Krunoslav Goričanac. Satnica Grozdana Mitrović promaknuta je u čin bojnice vojno-obavještajnog roda, a u čin bojnika vojno-obavještajnog roda promaknuti su satnik Ivan Damjanović i satnik Ivan Perković.

Nadalje, u čin bojnika tehničke službe promaknuti su satnik Zoran Bogdanović i satnik Dražen Sremić; u čin bojnice financijske struke promaknute su satnica Marina Čurković i satnica Ivanka Milovac; u čin satnika zrakoplovstva promaknuti su natporučnik Šime Alić, natporučnik Marko Božić i natporučnik Martin Debuš; u čin satnika motrenja i navođenja promaknuti su natporučnik Mario Bosanac i natporučnik Deni Dugandžić; u čin satnika tehničke službe promaknut je natporučnik Vedran Rozić; u čin natporučnika zrakoplovstva promaknut je poručnik Robert Dovijanić; u čin natporučnice topništva promaknuta je poručnica Katarina Marić; u čin natporučnika motrenja i navođenja promaknut je poručnik Saša Pelc, a u čin natporučnika tehničke službe poručnik Toni Zdrilić.

Za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, u povodu svečanog obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pohvaljen je bojnik Krešimir Matan.

Foto: OSRH / Filip Klen i Dominik Kos