10.12.2021.
Inženjerci HKoV-a na međunarodnoj vojnoj vježbi u Gruziji

Pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, od 28. studenoga do 4. prosinca 2021. sudjelovali su na međunarodnoj vojnoj vježbi „IEL MILU 2021“ u Gruziji zajedno s pripadnicima OS Gruzije, OS Bugarske i OS Rumunjske.

Na vježbi su sudjelovala tri časnika i jedan dočasnik: natporučnica Maja Žužić u ulozi zapovjednice inženjerijskog voda, desetnik Zvonimir Čujko u ulozi administrativnog dočasnika i satnik Marijan Gospočić u ulozi obavještajnog časnika u IEL MILU satniji te pukovnik Željko Javorović u sastavu ocjenjivačkog tima zapovjedništva vježbe.

IEL MILU je skraćenica od „Infrastructure Engineering for Logistics, Multinational Integrated Logistic Unit“ i odnosi se na postrojbu veličine ojačane satnije u kojoj Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju s jednim inženjerijskim vodom za horizontalne konstrukcije te jednim časnikom i jednim dočasnikom u zapovjedništvu IEL MILU satnije.

Zajednička obuka i vježbe ključnog osoblja u sastavu IEL MILU satnije provode se svake godine u jednoj od zemalja sudionica kao samostalne vježbe, a uz navedeno IEL MILU je sudjelovao i u NATO seriji vježbi „Capable Logistician“.

Ove godine vježba je provedena u Gruziji na vojnom poligonu Krtsanisi u okolici glavnog grada Tbilisa kao vježba na zapovjednom mjestu (CPX) kroz zamišljeni scenarij operacije potpore miru (PSO). Težište u vježbi bilo je na procesu vojnog donošenja odluke na razini satnije, provođenje NATO procedura i izvješćivanja te provedbi reakcija sukladno listi događaja i incidenata (MEL/MIL).

Ključne zadaće IEL MILU satnije provedene su kroz scenarij vježbe i odnosile su se na provedbu inženjerijske potpore pokretljivosti, protupokretljivosti i preživljavanja što obuhvaća izgradnju i popravke prometnica, postavljanje lansirnih mostova, izrada sletišta za helikoptere, potpora u izradi i uređenju kampova, zaštitnih ograda i promatračnica, opskrba električnom energijom te potpora u slučajevima minsko-eksplozivnih incidenata.

Oružane snage Gruzije u sklopu vježbe prikazale su sposobnosti svoje skupine za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) u sastavu IEL MILU satnije. Po završetku vježbe održana je predinicijalna planska konferencija za sljedeću vježbu IEL MILU planiranu 2022. godine u R. Hrvatskoj.

Foto: OSRH / HKoV