08.12.2021.
Izvršni direktor Europske obrambene agencije posjetio MORH i GS OSRH

Izvršni direktor Europske obrambene agencije (European Defence Agency-EDA) Jiříja Šedivýa u petak, 3. prosinca 2021. posjetio je Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske gdje su održani sastanci s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera.

Sastanci u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru održani su u sklopu dvodnevnog posjeta izvršnog direktora Europske obrambene agencije Republici Hrvatskoj, a u okviru posjeta glavnim gradovima nakon preuzimanja dužnosti u svibnju 2020.

Na sastancima se razgovaralo o ulozi Europske obrambene agencije, Europskom obrambenom fondu, Strateškom kompasu te zajedničkoj suradnji.

Načelnik Glavnog stožera zahvalio je na dosadašnjoj suradnji naglasivši kako su zajednički projekti važni, posebno s gledišta ulaganja u istraživanje i razvoj u području obrane. Suvremeno sigurnosno okružje za stratešku razinu predstavlja izazov u donošenju odluka za investicije i ulaganja u razvoj obrambenog resora. Sveobuhvatan pristup projektima te sprega novih tehnologija i inovativnih rješenja ključ su srednjoročnog i dugoročnog planiranja razvoja vojnih sposobnosti.

Planiranje budućih projekata izvrsna je prilika za jačanje suradnje, a hrvatska obrambena industrija prepoznata je kao vrijedan partner.

Izvršni direktor Šedivý naglasio je važnost vojnog savjeta i povratnih informacija te je istaknuo izuzetnu suradnju s NATO zapovjedništvima, a u tom kontekstu EDA je otvorena za aktivnije uključivanje hrvatske strane u rad.

Foto: OSRH / T. Majić