07.12.2021.
Vojni odbor NATO-a raspravljao o trenutačnim sigurnosnim izazovima za Savez

Načelnici glavnih stožera oružanih snaga država članica NATO-a, u ponedjeljak 6. prosinca 2021. održali su sastanak putem video-telekonferencije. Na sastanku je sudjelovao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj. Vojni odbor raspravljao je o sigurnosnim izazovima s kojima se Savez suočava u svim operativnim domenama i u svim geografskim područjima.

Vojni odbor brifirali su zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za Europu (SACEUR) te pomoćnik Glavnog tajnika za objavještajne poslove i sigurnost. Načelnici glavnih stožera razmijenili su informacije kako bi zajednički djelovali u cilju jačanja Savezničkog odvraćanja i obrane. Sastanak je sazvan kako bi se naglasila transparentnost svih nacionalnih i Savezničkih aktivnosti koje se provode.

Zadaća Vojnog odbora je savjetovanje NATO političkih autoriteta (tijela) o poduzimanju potrebnih mjera usmjerenih na odvraćanje i obranu savezničkog teritorija te implementaciju odluka o NATO vođenim misijama i operacijama.


Foto: NATO