06.12.2021.
Završna svečanost 25. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa

U Dočasničkoj školi “Damir Tomljanović Gavran” u Požegi, 3. prosinca 2021. održana je svečanost završetka Izobrazbe za razvoj vođa koju je uspješno završilo 48 polaznika.

Na svečanosti su polaznicima i polaznicama Izobrazbe, koji su uspješno savladali nastavni plan i program u razdoblju od 2. studenog do 3. prosinca 2021., uručena uvjerenja o završetku izobrazbe, svjedodžbe, rješenja o rasporedu i ukazi o činovima.

Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, zamjenik zapovjednika Dočasničke škole (DŠ) “Damir Tomljanović Gavran” pukovnik Goran Ozanjak, Prvi dočasnik Oružanih snaga RH-a časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi te instruktori DŠ-a koju su proveli izobrazbu.

Izobrazba za razvoj vođa predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Cilj izobrazbe je stjecanje znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti. Izobrazbi su pristupili odabrani polaznici postrojbi nakon provedenih provjera i ocjenjivanja iz različitih vojnih sadržaja sukladno Temeljnim vojnim vještinama i ostalim eliminacijskim testiranjima.

Najboljim polaznikom naraštaja proglašen je skupnik Matej Čačić pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, drugi je bio skupnik Roko Huba pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, a treći Dominik Rendulić iz Topničko-raketne pukovnije. Najbolje polaznike pismeno su pohvalili zapovjednik HVU-a general pukovnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petra Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota.

Tijekom izobrazbe polaznici su proveli nastavni posjet gradu Vukovaru. Cilj posjeta bio je upoznati se s poviješću grada Vukovara i Domovinskog rata. Polaznici su tijekom posjete obišli Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, a zatim spomen obilježje mjesta masovne grobnice na Ovčari. Nakon toga, slijedio je obilazak užeg centra grada, te paljenje svijeće na spomeniku Križ na Dunavu kojom su odali počast žrtvama Vukovara, te su na kraju posjetili Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Foto: HVU/Dočasnička Škola