19.11.2021.
Admiral Hranj na Konferenciji načelnika GSOS Srednje Europe

U organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM), 17. i 18. studenoga 2021. u Sofiji, Republika Bugarska, održana je Konferencija načelnika glavnih stožera oružanih snaga srednjoeuropskih država (Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija).

Domaćini Konferencije bili su admiral Emil Eftimov - načelnik GSOS R. Bugarske i general zbora Tod Wolters - zapovjednik Američkih snaga za Europu, a na Konferenciji su također sudjelovali i zapovjednici Nacionalnih gardi država partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sudionici Konferencije raspravljali su o sigurnosnim izazovima u regiji te transformaciji oružanih snaga u cilju postizanja kompatibilnosti i interoperabilnosti kao i naučenim lekcijama iz projekta vojne mobilnosti. Na kraju Konferencije prezentiran je plan združenih vježbi u 2022. godini koje se provode pod okriljem EUCOM-a, s naglaskom na osnaživanje vojne suradnje.

Regije srednje Europe i Crnog mora su strateške regije na geopolitičkoj sceni. Zajedničke vježbe te interakcije saveznika i partnera jačaju interoperabilnost u svim domenama, povećavaju sposobnost odgovora na trenutne i buduće prijetnje te promiču mir i sigurnost u Europi. Predanost Sjedinjenih Američkih Država ovim regijama i Europi u cjelini ostaje neupitna.

U sklopu programa Konferencije sastali su se i prvi dočasnici koji su na svom sastanku raspravljali o načinima osnaživanja uloge dočasnika u svakodnevnom životu i radu oružanih snaga.

Na Konferenciji su pored admirala Roberta Hranja, načelnika GSOSRH, sudjelovali brigadna generalica Gordana Garašić, načelnica Uprave za planiranje GSOSRH i časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnik OSRH.

Foto: Oružane snage Republike Bugarske i OS Republike Hrvatske