18.11.2021.
Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Vukovaru je u četvrtak, 18. studenoga 2021. obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te pripadnici Hrvatske vojske.

S građanima iz svih dijelova Hrvatske okupili su se kod Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Vukovaru, otkuda tradicionalno počinje Kolona sjećanja. U prigodnom programu u dvorištu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Vukovaru nastupila je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te glumac Darko Milas koji je čitao recitale.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast vukovarskim žrtvama. Vijence su položili predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je podsjetio kako se na 30. obljetnicu stradanja Grada heroja, naša duša obnavlja vjerom jer znamo da život i smrt sjaje u Kristovom uskrsnuću.

„Pogledaj milostivo na naše molitve za sluge i službenice Tvoje čija su tijela ovdje ukopana da čekaju slavni dan uskrsnuća”, molio je mons. Hranić. Svetu misu predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske položilo je vijenac i zapalilo svijeće na spomen-obilježju masovne grobnice Ovčara. „Danas na 30. obljetnicu Dana sjećanja prisjećamo se heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi i danas ovdje brojnim dolaskom ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako su upravo hrvatski branitelji nosioci istine o Domovinskom ratu te da Domovinski rat ne može biti podloga za političko djelovanje. Dodao je kako vjeruje da nema razloga za brigu u kojem smjeru idemo, ako nove generacije budu odgojene da poštuju Domovinski rat.

U izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar financija Zdravko Marić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Počast žrtvi Vukovara odao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, županija i gradova, braniteljskih udruga, vjerskih zajednica i druga izaslanstva.

Foto: MORH / M. Čobanović