15.11.2021.
Održan tečaj Logistika u operacijama potpore miru 21

Uprava za logistiku Glavnog stožera OSRH je u suradnji sa Zapovjedništvom za potporu i Logističkom školom Republike Austrije provela tečaj “Logistika u operacijama potpore miru 21” (LogCPSO21). Tečaj je održan od 2. do 12. studenoga 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.

Cilj tečaja je osposobljavanje pripadnika Oružanih snaga RH za provedbu logističkih zadaća u operacijama potpore miru, a program provedbe temeljen je na austrijskom “LOG PSO” tečaju uz prilagodbe logističkom sustavu Oružanih snaga RH.

Tečaj su otvorili zamjenik načelnika Uprave za logistiku GS OS RH brigadir Mile Vukičević i zapovjednik Logističke škole OS Republike Austrije brigadni general Stefan Lampl.

Na tečaju su sudjelovala 22 polaznika, od čega njih 18 iz OSRH te četiri iz Oružanih snaga Republike Austrije. Odličnim rezultatima istaknuli su se satnik Ante Klarić iz Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, satnik Lukas Petrović iz Oružanih snaga Republike Austrije i poručnica Doris Kraljik iz Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Predavanja su održali pripadnici Logističke škole Oružanih snaga Republike Austrije, pripadnici Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke, predstavnik u EU PESCO projektu Logistic Hubs and Support to Operations i pripadnici Oružanih snaga RH.

U okviru tečaja održana je simulacijska vježba. Scenarij vježbe zahtijevao je od polaznika tečaja dobro poznavanje logističkog sustava u međunarodnom okruženju kao i sposobnosti ugovaranja logističkih usluga. U vježbi je bilo potrebno uspostaviti suradnju sa civilnim kompanijama te dogovoriti uvjete za uspostavu logističke potpore vojnim snagama u operacijama potpore miru. Potporu u provedbi vježbe pružile su i civilne institucije. Ovom prilikom predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Austrije razgovarali su o pitanjima eventualne buduće suradnje u području obuke i izobrazbe kadeta logističkog usmjerenja te mogućnostima zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim obučnim programima.

Na kraju, zaključeno je kako je tečaj doprinio spremnosti logističkog osoblja Oružanih snaga RH a i učvrstio izvrsne međunarodne vojne odnose.

Foto: MORH/ M. Čobanović