09.11.2021.
Terenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe u Slavoniji, Baranji i Srijemu

S polaznicima 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, od 18. do 22. listopada 2021. provedena je terenska nastava iz predmeta Vojna povijest, Vojna geografija, Program nastavnih posjeta i Program aktualnih predavanja.

U sklopu nastave iz Vojne povijesti s naglaskom na Domovinski rat provedene su vježbe „Zapadno-slavonsko bojište“ (operacije „Orkan ’91“, „Otkos-10“, „Papuk ’91“ i „Bljesak“), „Istočno-slavonsko bojište“ („Bitka za Vukovar“) i Drugi svjetski rat („Batinska bitka ’44“).

Osim nastave iz Vojne povijesti provedeni su nastavni posjeti Gardijsko oklopno-mehaniziranoj brigadi i Zapovjedništvu za obuku i doktrinu HKoV-a „Fran Krsto Frankopan“.

Također, polaznici 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe obišli su memorijalna mjesta iz Domovinskog rata – Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, Spomen-dom i mjesto masovne grobnice Ovčara, Dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., mjesto pogibije general-bojnika Blage Zadre. Polaznici su obišli kulturno-povijesne znamenitosti gradova Pakrac, Osijek, Vukovar, Vinkovci i Ilok.

Tijekom obilazaka navedenih lokacija odana je počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama Domovinskog rata paljenjem svijeća.

U nastavi su, osim djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, sudjelovali i gosti predavači.

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika, operativno-strategijske razine, koja osim združenog ima i internacionalni karakter, jer je osim polaznika iz Hrvatske vojske pohađaju i polaznici iz nama partnerskih, savezničkih i prijateljskih zemalja iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Foto: HVU