05.11.2021.
Načelnik Glavnog stožera OSRH uputio čestitku Tigrovima za njihov dan

                                 Dragi naši Tigrovi, poštovani pripadnici 1. gardijske brigade,

                             čestitam vam 31. obljetnicu utemeljenja povijesne Prve brigade!

Krenuli ste zajedno i jedinstveno u borbu za slobodu, neovisnost i mir. Biti prvi velika je hrabrost, ali i privilegija - jer onaj koji ide prvi primjer je svima drugima. Vi ste pokrenuli lavinu odvažnosti i domoljublja i pokazali ste da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom za stvaranjem slobodne i demokratske države možemo savladati sve poteškoće.

U ratnim djelovanjima život za domovinu položilo je tristo šezdeset i sedam Tigrova, a tisuću sedamsto i jedanaest ih je ranjeno. Za šest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali. Velika je to žrtva, njih osobno, njihovih obitelji, njihovih najmilijih i njihovih suboraca. Nikada ih nećemo zaboraviti.

Vaš izniman doprinos u Domovinskom ratu i vaši uspjesi na bojištima zauvijek su zapisani na stranicama naše nove vojne povijesti. Vaš ratni put - put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika koji su pod vodstvom svojih ratnih zapovjednika dobili najteže bitke. Zajedno s ostalim gardijskim brigadama Hrvatske vojske sudjelovali ste u svim ključnim operacijama Domovinskog rata, bili ste naša udarna snaga i štit, obranili ste Slavoniju, oslobodili jug Hrvatske i donijeli mir našoj domovini. Junaštvo, viteštvo i ratni ponos legendarnih Tigrova čvrsto su ugrađeni u temelje suvremene Hrvatske vojske.

Vaši nasljednici iz 1. mehanizirane bojne Tigrovi iz sastava Gardijske mehanizirane brigade ponosno baštine tu tradiciju i nastavljaju slavni put Prve gardijske. Njihov je rad i angažman danas usmjeren prema zadaćama i suvremenim izazovima, a mladi Tigrovi svojim predanim radom i nesebičnim zalaganjem svakodnevno dokazuju kako su dostojni nasljednici svojih prethodnika i nastavljaju služiti kao primjer novim generacijama Tigrova.

Tigrovi Domovinskog rata i Tigrovi 21. stoljeća, čestitam vam dan brigade i dan bojne i želim vam obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha!

                                                                                             NAČELNIK GSOSRH

                                                                                                        admiral

                                                                                                   Robert Hranj

Zagreb, 5. studenoga 2021.