19.10.2021.
Admiral Hranj u službenom posjetu Oružanim snagama Republike Poljske

Prvog dana posjeta admiral Hranj susreo se s poljskim načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Rajmundom Andrzejczakom i njegovim izaslanstvom u GS OS R. Poljske u Varšavi. Nakon sastanka hrvatsko i poljsko izaslanstvo položila su zajednički vijenac i upalili svijeću na Grobu neznanom junaku te odali počast poginulim poljskim vojnicima.

Bilateralna suradnja s Republikom Poljskom kontinuirano se provodi u područjima suradnje specijalnih postrojbi, vojnih policija, vojno-obrazovnih institucija, području obuke i vježbi te u vojno-tehničkom području. Strateško partnerstvo potvrđeno je i angažmanom Hrvatske vojske na teritoriju Republike Poljske u sastavu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u okviru NATO Ojačane prednje prisutnosti. Na stožernim razgovorima potvrđena je čvrsta opredijeljenost oba partnera i saveznika za daljnji razvoj i jačanje bilateralne obrambene suradnje. Razgovaralo se o suvremenim sigurnosnim izazovima, razvoju oružanih snaga i nacionalnih sposobnosti u kontekstu jačanja otpornosti Saveza i spremnosti odgovora na krize. Zajedničko uvježbavanje i obuka, rad i suradnja u združenim savezničkim zapovjedništvima ključne su za jačanje interoperabilnosti i implementaciju ciljeva sposobnosti.

Uz načelnika GS OS RH, u izaslanstvu OSRH su general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH, kapetan bojnog broda Joško Šantić, vojni izaslanik RH u R. Poljskoj te pobočnik načelnika GS OS RH satnik Tomislav Vučak.

U sklopu posjeta R. Poljskoj admiral Hranj posjetit će vojni poligon Bemowo Piskie, 15. Mehaniziranu brigadu te obići pripadnike 8. HRVCON koji sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačanje prednje prisutnosti (eFP - enhanced Forward Presence), zajedno s pripadnicima oružanih snaga SAD, Rumunjske, Velike Britanije i R. Poljske.

Foto: Sztab Generalny WP