16.10.2021.
U spomen na časničkog namjesnika Alena Janeša

Časnički namjesnik Alen Janeš, Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga, iznenada je preminuo u četvrtak, 14. listopada 2021. Uz vojne počasti njegov posljednji ispraćaj održan je u subotu 16. listopada 2021. na mjesnom groblju u Gradu Delnice.

Časnički namjesnik Janeš tijekom svoje profesionalne vojne karijere obnašao je niz dužnosti. Kao profesionalni vojnik, na svoj je vojnički put krenuo iz Središta za obuku izvidnika i diverzanata gdje je obnašao dužnosti zapovjednika desetine, prvog dočasnika voda te zapovjednika voda. Istaknuvši se svojim radom i stručnošću, prelazi u MORH gdje je postavljen na dužnost prvog dočasnika Personalne uprave. U siječnju 2003. prelazi u tadašnju Bojnu za specijalna djelovanja na dužnost operativnog dočasnika koju obnaša i nakon što je 2015. godine ustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga. Početkom srpnja 2019., časnički namjesnik Alen Janeš preuzima dužnost Prvog dočasnika Zapovjedništva specijalnih snaga, gdje je, u vojarni u Delnicama, radio do posljednjeg radnog dana. Časnički namjesnik Alen Janeš branitelj je Domovinskog rata.

Tijekom svoje vojne karijere završio je Temeljnu obuku dočasnika za zapovjednika voda u SG SOD “Damir Tomljanović Gavran”, Temeljnu i Naprednu dočasničku izobrazbu te najvišu razinu dočasničke škole - Joint Special Operations Forces Senior Enlisted Academy (SAD). Završio je i niz tečajeva i obuka od koji ističemo - Temeljnu padobransku obuku, Napredni i instruktorski tečaj skijanja, Alpinistički tečaj, tečaj TCCC (Tactical Combat Casualty Care) te obuku za obučavatelja za suzbijanje improviziranih eksplozivnih naprava (CIED). Pored toga, završio je NATO tečaj operativnog planiranja te tečaj planiranja specijalnih operacija u Zapovjedništvu Specijalnih snaga SAD (US SOCOM – United States Special Operations Command). Časnički namjesnik Janeš sudjelovao je u mirovnim misijama MINURCAT (Čad) te ISAF i “Odlučna potpora” (Afganistan).

Odlikovan je Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti, NATO medaljama “ISAF” i “Resolute Support”, UN medaljom “MINURCAT” te medaljama OS SAD-a “Army Achievement Medal“ i „Army Commendation Medal“. Za svoj stručni i predani rad višestruko je pohvaljen sa svih razina MORH i OSRH.

Vojna izobrazba, vještine i znanja, njegovo profesionalno iskustvo za koje je dobivao pohvale i priznanja u domovini i u inozemstvu pokazuju kako je Alen bio izuzetan vojnik, dočasnik i profesionalac. No kolege će ga najviše pamtiti po tome kako je uvijek nesebično i predano podučavao druge stečenim vještinama i znanjima, u želji da postrojba bude jaka, razvijena i sposobna za izvršenje svih zadaća. Cijenio je rad dočasnika i uvijek isticao odgovornost i profesionalnost kao najveće kvalitete vojničkog poziva. Osim među kolegama u domovini i inozemstvu, Alena su cijenili i u njegovom Gradu Delnice. Uvijek je govorio kako danas vojska i njezini pripadnici moraju uvijek biti spremni pomoći civilnom stanovništvu u nevolji, a to je i nebrojeno puta dokazao kroz suradnju sa civilnim institucijama.

Časnički namjesnik Alen Janeš ostavio je neizbrisiv trag u razvoju specijalnih snaga. Njegovim odlaskom ostaje velika praznina. Alena ćemo pamtiti kao pozitivnu i vedru osobu, onoga koji je najteže situacije ublažio svojim humorom čime ih je činio lakše premostivima. Nedostajat će svima, svojim kolegama i nadređenima u postrojbi, dočasničkom zboru, suradnicima, prijateljima, svima koji su ga poznavali. No najviše će nedostajati svojoj obitelji, svojim najbližima, majci, supruzi i sinu Ivanu.

Od Alena su se uz njegovu obitelj i prijatelje, oprostile kolege iz Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Glavnog stožera OSRH, brojni pripadnici iz OSRH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građani Grada Delnica.

U ime pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga govor je održao Prvi dočasnik 1. Grupe specijalnih snaga ZSS, njegov dugogodišnji prijatelj, koji je tom prilikom istaknuo: “Alen niti jednom nije stavio svoje osobne interese ispred interesa postrojbe. Znao je kako moć nije u veličanju samoga sebe već u zajedničkom radu, odanosti svojim prijateljima i suradnicima, postrojbi i domovini.”

Obred je predvodio vojni kapelan Zapovjedništva specijalnih snaga, don Željko Savić uz bivšeg vojnog kapelana patera Mirka Vukoju te župnika mjesne župe “Sveti Ivan Krstitelj” koji je nakon obreda u mjesnoj crkvi služio svetu misu zadušnicu.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od časničkog namjesnika Alena Janeša oprostile su se uz počasne pucnjeve počasnog voda, a hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Alena predao je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš.

Foto: ZSS