05.10.2021.
Obilježena 14. obljetnica osnutka Zapovjedništva za obuku i doktrinu

Pripadnici Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske započeli su svečano obilježavanje 14. obljetnice osnutka paljenjem svijeće kod spomenika ispred Doma HV „Brigadir Ivan Rebrina“ u Osijeku.

Prigodom ove svečanosti nagrađeni su i pohvaljeni najbolji pripadnici ZOD-a.

Postrojenim pripadnicima čestitao je zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas te im se prigodno obratio prisjetivši se najvećih postignuća u proteklom razdoblju, ali i izazova koji predstoje. Također je pozvao sve prisutne da se prisjete svih bivših pripadnika Zapovjedništva koji su dali svoj doprinos prilikom unaprjeđenja i izgradnje te su ostavili svoj trag.

Čestitku je ZOD-u uputio i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić - „Obuka i doktrina stvaraju temelje za uspješnu provedbu svih vojnih zadaća. Upravo stoga je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu nezamjenjiv činitelj uspjeha svih postrojbi Hrvatske kopnene vojske u provedbi dodijeljenih im zadaća.“

Zapovjedništvo za obuku i doktrinu ustrojeno je 2007. godine s ciljem da postane Stožerno zapovjedništvo za obuku Hrvatske kopnene vojske. Ustrojeno je najvećim dijelom ljudskim potencijalima i materijalnim resursima 3. korpusa Hrvatske kopnene vojske. Iz tog razloga obljetnica ZOD-a se slavi 2. listopada kako bi se očuvao kontinuitet i sjećanje na 2. listopada 1991. kad je u jeku agresije na Hrvatsku ustrojena 1. Operativna zona Osijek.

Foto: HKoV / S. Proučil