05.10.2021.
Admiral Hranj na sastanku inicijative regionalne obrambene suradnje (DECI)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj s izaslanstvom Glavnog stožera Oružanih snaga RH sudjelovao je u utorak 5. listopada 2021. na 9. sastanku inicijative obrambene suradnje (Defense Cooperation Initiative - DECI) u formatu načelnika glavnih stožera u Rimu, Italija.

Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta 29. lipnja 2012. u cilju razvoja vojne suradnje među zemljama jadranske i balkanske regije. Države članice su Albanija, Austrija, Hrvatska, Mađarska, Italija, Crna Gora i Slovenija. Inicijativa daje poseban doprinos sigurnosti i održivoj stabilnosti regije, s posebnim težištem na jačanju otpornosti južnog krila Saveza.

Sastanak u formatu načelnika glavnih stožera država članica bio je prilika za stručnu vojnu raspravu o uzrocima nestabilnosti te pronalasku potencijalnih zajedničkih rješenja u okviru NATO i EU.

Zaključeno je da će inicijativa DECI nastaviti podupirati euroatlantske napore za integraciju zapadnog Balkana te djelovati u sinergiji i komplementarno s ostalim inicijativama regije u skladu s iskazanim nacionalnim težnjama.

DECI inicijativa nastavlja podržavati multinacionalne snage kao što su brigada MLF (Multinational Land Force) te formiranje EU borbene grupe u čijem okviru je deklariran i hrvatski doprinos te pružati potporu nacionalnim i NATO središtima izvrsnosti kao i operacijama i misijama u regiji. U okviru inicijative i dalje će se planirati i provoditi vježbe u kopnenoj, pomorskoj i zračnoj domeni, uključujući i snage za specijalne operacije.

Uz admirala Hranja, u hrvatskom izaslanstvu bili su načelnica Uprave za planiranje GSOSRH brigadna generalica Gordana Garašić i pobočnik NGSOSRH satnik Tomislav Vučak.

Foto: Italija