30.09.2021.
U ZzKP-u završen prvi ciklus SVO roda veze

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor, od 6. srpnja do 24. rujna 2021. proveden je I. ciklus specijalističke vojne obuke (SVO) roda veze u 2021. godini. Jedanaest polaznika SVO i četiri polaznika ciklusa prekvalifikacije prolazili su obuku iz radiokomunikacijskih i komunikacijsko-informacijskih tehnologija koje su na korištenju u Oružanim snagama Republike Hrvatske te kroz programe IT akademije MO i OSRH kao i sadržaje iz područja kibernetičke sigurnosti. Obuka je uspješno provedena za radio, telekomunikacijsku i informatičku specijalnost roda veze.

Polaznici obuke osposobljeni su za rad na radiouređajima i sustavima veze koji se koriste u Oružanim snagama, vladaju telekomunikacijskom i mrežnom opremom kao i njihovim komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računalnih komponenti, instalacijom softvera i perifernih uređaja te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema kao i osnovama kibernetičke sigurnosti.

Svoje sposobnosti polaznici su potvrdili kroz više uzastopnih on-line i praktičnih testiranja. Programi obuke bili su vrlo zahtjevni, a prema riječima polaznika najizazovniji i najzanimljiviji bili su sadržaji IT akademije.

Završna vježba polaznika obuke u trajanju od četiri dana bila je provedena na poligonu vojarne „Pukovnik Marko Živković“ Pleso gdje su polaznici obuke demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu.

Završnu vježbu posjetio je zapovjednik ZzKP-a brigadir Daor Dabo uz pratnju načelnika stožera ZzKP-a pukovnika Davora Stankovića te je u razgovoru s polaznicima obuke izrazio zadovoljstvo motivacijom i obučenosti polaznika obuke kao i sustavom obuke koji pokazuje odlične rezultate.

Po završetku SVO u Središtu za obuku organizirana je svečanost na kojoj je polaznicima obuke zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor uručio potvrdnice o uspješno završenoj obuci. Tom prigodom brigadir Dabo čestitao je polaznicima na uspješnom završetku obuke i uputio nekoliko riječi: „Čestitam vam na potvrdnicama koje ste primili danas i dobrodošli u našu IT obitelj. Ovo je tek prvi korak koji ste napravili i nikad nemojte odustati od učenja. Pred vama je premještaj u nove postrojbe i od vas očekujem da pokažete novostečeno znanje te istovremeno učite iz iskustva vaših zapovjednika i kolega. Takav pristup će vam pomoći u vašem budućem radu i unaprijed se radujem vašim novim obukama u našem središtu.“

Zahvalio je zapovjedniku Središta za obuku i instruktorima koji su polaznike kroz ovakav koncept obuke kvalitetno pripremili za dužnosti u postrojbama OSRH.

U cilju poticanja izvrsnosti Zapovjedništvo za kibernetički prostor već tradicionalno provodi izbor za najboljeg polaznika SVO prema glasovima polaznika i instruktora.

U ovom naraštaju za najboljeg polaznika jednoglasno je odabran vojnik Lucian Peleško.

Najbolji polaznik ciklusa SVO, vojnik Lucian Peleško:

"Obuka je bila zahtjevna s puno učenja. Pogotovo za one polaznike koji su odavno završili obrazovni sustav jer su ponovno trebali steći naviku učenja. Meni kao pojedincu obuka nije predstavljala velike probleme jer volim učiti i imam naviku učenja. Kad ostvarite dobre i kvalitetne odnose koje sam imao s drugim polaznicima sve se činilo lakše. Obuka mi je bila zanimljiva jer nisam prije ovoga bio upoznat s gradivom koje sam ovdje učio. Sve u svemu jedno lijepo iskustvo gdje sam gradio svoje znanje iz dana u dan, a isto vrijeme stekao divne prijatelje, možda i za cijeli život. Nadam se da ću nastaviti raditi ono što sam ovdje naučio i da ću s vremenom otići na dodatna školovanja i tečajeve. Cilj mi je nadograditi znanje koje sam ovdje stekao jer je ova obuka odlična odskočna daska ka velikim uspjesima u budućoj karijeri u OSRH. Zahvalio bih instruktorima što su mi pomogli da steknem znanje. Pogotovo instruktoru sk Danijeli Plavom koji je prošao specijalistički dio sa mnom. Na svoj zanimljiv i karakterističan način pomogao mi je da savladam gradivo i praktični dio."

Polaznik ciklusa SVO, vojnik Tomislav Vojvodić:

"Obuka je bila zahtjevna, ali zanimljiva. Svakodnevno učenje i ispiti ponekad su bili izazovni, ali sve je na kraju povezano u smislenu cjelinu. Zaista je bilo zanimljivo prvo steći teorijsko znanje,a poslije sve te stvari proći praktično kroz završnu vježbu. Novostečena znanja iz IT područja iznimno su korisna te su mi promijenili načini razmišljanja u rješavanja informatičkih problema u smislu pretpostavki i pronalaženja rješenja. S obzirom na omjer vremena koje je bilo potrebno uložiti u učenje van nastave, a uz to održati potrebnu razinu fizičke pripremljenosti, pronalazilo se i slobodnog vremena za druženje s kolegama i razmjenu iskustva. Instruktori su izvrsno prenijeli znanja koja imaju te je gradivo bilo prihvatljivo i shvatljivo i onima koji nemaju nikakvo predznanje, ali i onima koji već imaju nekakvo predznanje, sve u svemu interaktivno i poučno."

Foto: ZZKP