30.09.2021.
Koncertom Mi smo hrvatski mornari završena proslava Dana HRM-a

Obilježavanje 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice završeno je u 27. rujna 2021. u Splitu predstavljanjem knjige „Hrvatski pomorci u prekomorskim zemljama“, autorice gdje Branke Bezić Filipović i koncertom pod nazivom „Mi smo hrvatski mornari“ u izvedbi Orkestra i klape „Sveti Juraj“ HRM.

U knjizi „Hrvatski pomorci u prekomorskim zemljama“, autorica piše o mornaričkim časnicima hrvatskog podrijetla u Južnoj Americi, a o knjizi su govorili nakladnik Zoran Bošković, dr. Josip Lasić - profesor Filozofskog fakulteta u Splitu te sama autorica.

Na trgu Gaje Bulata zatim je održan koncert pod nazivom „Mi smo hrvatski mornari“ u kojemu su pod ravnanjem dirigenta maestra Tonća Ćićerića sudjelovali Orkestar HRM-a, klapa HRM-a „Sveti Juraj“ i solist Jakov Košćina. Na koncertu su, uz brojne građane Splita i pripadnike HRM-a, nazočili načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Prvih godina Orkestar Hrvatske ratne mornarice je djelovao u formi simfonijskog puhačkog orkestra, a od 2008. djeluje u sastavu Orkestra OSRH. Zapovjednik Orkestra HRM-a je bojnik Milan Milas, a dirigent maestro Tonći Ćićerić.

Klapa Sveti Juraj osnovana 2001., u cilju predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, djeluje u sastavu Orkestra oružanih snaga RH na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, kao i drugih državnih institucija Republike Hrvatske. U dvadeset godina postojanja Klapa je izdala više od 150 tonskih i video zapisa te nastupala diljem domovine i svijeta. Zapovjednik Klape je stožerni narednik Marko Bralić, a umjetnički voditelj prof. Mario Božić.

Foto: MORH/ J. Kopi