26.09.2021.
Završila specijalistička obuka za vojnike roda protuzračne obrane

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, 24. rujna 2021. uspješno je završena tromjesečna specijalistička obuka za šest polaznika roda protuzračne obrane koji se primaju u vojničku službu.

Obuka je provedena od 6. srpnja do 24. rujna 2021. u skladu s Programom specijalističke vojne obuke i ocjenjivanja rodova Hrvatske kopnene vojske. Polazili su je kandidati nakon završenog dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Tijekom obuke poštivane su propisane mjere zaštite i sigurnosti te opće epidemiološke mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi sa zaštitom od virusa COVID-19.

Cilj je specijalističke vojne obuke osposobljavanje za rukovanje PZO naoružanjem i njegovo održavanje. Polaznici su obučeni i za djelatnu službu te život i rad u matičnim postrojbama u koje će biti upućeni nakon završetka obuke.

U sklopu obuke provedena je i prekvalifikacija za tri dočasnika Pukovnije PZO-a i 12 dočasnika Bitnice PZO-a GOMBR-e Hrvatske kopnene vojske. Prekvalifikacija dočasnika provedena je za 16A topničku specijalnost dužnost ciljač/poslužitelj i 16B raketnu specijalnost dužnost poslužitelj prijenosnih raketnih sustava.

Zapovjednik Pukovnije PZO-a brigadir Alen Šimunić izrazio je prilikom uručenja potvrdnica zadovoljstvo pokazanim zanimanjem kandidata. Njihova motiviranost, volja i uloženi napor rezultirali su uspješnim završetkom obuke te spremnošću da karijere nastave u Pukovniji PZO-a Hrvatske kopnene vojskeu koju su i raspoređeni.

Foto: OSRH / HKoV