25.09.2021.
U spomen Josipu Vraniću, prvom poginulom pripadniku HRM-a

U znak sjećanja na Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice, u petak, 24. rujna 2021., položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja podignutog njemu u spomen u splitskoj uvali Kašjuni, na mjestu na kojem je položio svoj mladi život na oltar domovine.

Uz članove obitelji Vranić vijence su položili predstavnici HRM-a, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio prvi zapovjednik Josipa Vranića, umirovljeni brigadir Nikola Bokšić. Molitvu pred spomen-obilježjem predvodio je don Branimir Projić, dekan i vojni kapelan HRM-a. Svoj obol spomen-obilježavanju 30. obljetnice od ovog tragičnog događaja dala je i klapa „Sv. Juraj“ HRM-a.

Student Josip Vranić bio je pripadnik 66. lakog topničko-raketnog divizijuna HRM-a. Na današnji dan, 24. rujna 1991., u vrijeme kada je Jugoslavenska ratna mornarica provodila pomorsku blokadu hrvatskog akvatorija, smrtno je stradao braneći rodni grad od neprijateljske topničke vatre.

Fotografije: D. Mišić