10.09.2021.
Zapovjednik NATO-ovog Multinacionalnog korpusa sjeveroistok posjetio HQ MND-C

U povodu obilježavanja pete godišnjice uspostave NFIU (NATO postrojba za integraciju snaga), zapovjednik NATO-ovog Multinacionalnog korpusa sjeveroistok (MNC-NE), general-pukovnik Sławomir Wojciechowski, 8. rujna 2021. posjetio je Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo centar (HQ MND-C) u Székesfehérváru, Republika Mađarska.

Nakon radnog sastanka održanog između dvojice zapovjednika, zapovjednici su se obratili ključnom osoblju HQ MND-C. General-bojnik Tretinjak se osvrnuo na proces dostizanja pune operativne sposobnosti zapovjedništva, a govorio je i o aktivaciji u sklopu Saveza koja uskoro slijedi. Zahvalio je zapovjedniku HQ MNC-NE na posjetu uz nadu u što bolju i kvalitetniju suradnju između dva zapovjedništva u budućem razdoblju.

U svom govoru ključnom osoblju, general-pukovnik Wojciechowski naglasio je da HQ MND-C, kao regionalno zapovjedništvo predstavlja novu fazu u razvoju NATO saveza. "Svaka regija je drugačija, stoga moramo biti spremni na različitost i polivalentnost te se moramo moći fleksibilno i kreativno nositi s nadolazećim situacijama."

Zapovjednik HQ MNC-NE je također dodao da zapovjednici na razini korpusa i divizije, što je posebno važno za multinacionalne organizacije, moraju biti sposobni voditi podređene ne samo na operativnoj već i na taktičkoj razini kako bi svi razumjeli buduće ciljeve i zadaće. Kao posebnu poruku u budućem razvoju HQ MND-C istaknuo je potrebnu spremnost na snažnu inicijativu te fleksibilnost.

Posjet je bio i prilika za prvi službeni susret prvih dočasnika oba zapovjedništva, časničkog namjesnika Marija Mateljića i časničkog namjesnika Michaela Hamiltona. Domaćin je tijekom susreta upoznao svog kolegu s trenutnim stupnjem uspostave dočasničkog lanca potpore u HQ MND-C kao i planovima za daljnji razvoj.

Foto: HQ MND-C