17.08.2021.
Avion Canadair CL-415 četvrti put gasi požar u BiH

Jedan avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u poslijepodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara kod Širokog Brijega.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je na požarište u Bosni i Hercegovini temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

“Zračne snage 855. protupožarne eskadrile četvrti put su angažirane na područje Bosne i Hercegovine gdje pružaju humanitarnu pomoć u gašenju požara.

Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska vojska spremna odgovoriti i staviti na raspolaganje svoje kapacitete državama koje traže pomoć u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji se koriste nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć”, rekao je ministar Banožić pojasnivši kako je riječ o brzoj intervenciji u kojoj protupožarne snage polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka na požarišta unutar kruga od 150 nautičkih milja (270 km) s povratkom snaga u matičnu bazu istoga dana.

Također, ministar je zahvalio svim pilotima i tehničarima na iznimnom angažmanu i naporima koje ulažu u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: HRZ