17.07.2021.
Dva Canadaira i Air Tractor HRZ-a u akcijama gašenja požara

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u ranim jutarnjim satima u subotu, 17. srpnja 2021. u akciji gašenja požara na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji te su preusmjereni na gašenje požara u uvalu Blaca na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na sanaciji požarišta na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji angažiran je jedan Air Tractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Također, na požarištu u uvali Krušćica na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji angažiran je jedan helikopter Mi-8.

Od 21. lipnja do 17. srpnja 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 24 požara i to: 11 u Šibensko-kninskoj županiji, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Izvršeno je 21 protupožarno izviđanje protupožarnim avionima u županijama priobalja. Na navedenim zadaćama (gašenju i protupožarnom izviđanju) izvršeno su 856 letova pri čemu je ostvareno 136:50:00 sati naleta i izbačeno je 4011 tone vode.

Također, tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je dva puta tijekom čega je ostvario dva leta sa besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju 5:49:00 sati, u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Podsjećamo, Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja 2021.

Foto: Arhivska snimka MORH