16.07.2021.
U Bojni za opskrbu obilježena 8. obljetnica pogibije skupnika Marka Odžaka

U Vojno skladišnom kompleksu „Skupnik Marko Odžak“ u Trbounju 9. srpnja 2021. održana je svečanost otkrivanja spomen ploče skupnika Marka Odžaka čime je ujedno obilježena 8. obljetnica njegove pogibije.

Svečanosti je nazočila obitelj poginulog skupnika Marka Odžaka, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnk Mladen Fuzul, zapovjednik Bojne za opskrbu Eniz Jakšić te ostali pripadnici Bojne za opskrbu.

Svetu misu zadušnicu za skupnika Marka Odžaka vodio je vojni kapelan fra Ilija Mikulić. Nakon mise zadušnice uslijedilo je svečano otkrivanja Spomen ploče skupnika Marka Odžaka. Spomen ploču s imenom pokojnog otkrili su njegovi brat i sestra.

U svom obraćanju, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul uz zahvalnost obitelji, odao je počast tragično preminulom skupniku Marku Odžaku. Ističući kako će ime skupnika Marka Odžaka ispisano na ploči biti trajna uspomena na njegovu hrabrost, stručnost i profesionalnost, ali i podsjetnik mladim naraštajima na složenost i izazove koje nosi zanimanje pirotehničara.

Zahvalio je roditeljima na dobro odgojenom sinu koji je svoj život položio na Oltar Domovine s napomenom da će ostati u trajnom sijećanju kao jedan od najboljih pirotehničara tehničke struke, odgovoran, staložen i požrtvovan hrvatski vojnik.

Dan uoči obilježavanje obljetnice pogibije 8. srpnja 2021., izaslanstvo Bojne za opskrbu, uz molitvu predvođenu vojnim kapelanom fra Ilijom Mikulićem zapalilo je svijeću u mjestu Pađane na mjestu stradavanja te položilo vijenac na mjesnom groblju u Zlopolju u Pribudama.

Skupnik Marko Odžak rođen je 19. travnja 1970. godine u Pribudama. Bio je sudionik Domovinskog rata od 22. siječnja 1991. u pričuvnom sastavu MUP-a i 142. domobranskoj pukovniji Drniš. U Hrvatskoj vojsci je obnašao dužnost pirotehničara tehničke službe. Skupnik Marko Odžak smrtno je stradao 10. srpnja 2013. tijekom obavljanja zadaća čišćenja i sanacije terena, a nakon tehničke nesreće u Vojno-skladišnom kompleksu „Pađane“ kod Knina.

Pokopan je 12. srpnja 2013. na mjesnom groblju u Zlopolju u Pribudama.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga 26. srpnja 2013. posmrtno ga je odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kao časnim znakom vječnog spomena poginulom za hrvatsku državu u iznimnim okolnostima u miru.

Foto: ZzP