09.07.2021.
Provedena obuka pripadnika OSRH u poslovima upravljanja, koordinacije i kontrole prometa

U središtu za obuku i doktrinu logistike Požega Zapovjedništva za potporu, od 5. do 9. srpnja 2021. provedena je obuka pripadnika Oružanih snaga RH u poslovima upravljanja, koordinacije i kontrole prometa - MOVCON.

Voditelj obuke bio je pukovnik Boris Galić, a instruktor stožerni narednik Zoran Orolić, dočasnik koji je proveo praktični dio ove zahtjevne obuke.

Jedan od ciljeva provođenja obuke podrazumijeva i pripremu za certificiranje od strane NATO ocjenjivača.

Složenost planiranja i provedbe najbolje opisuju zadaće MOVCON tima:

koordinirati kopneni promet tijekom upućivanja postrojbi u područje operacija, održavanja snaga te povratka iz operacije,asistirati zapovjednicima i njihovim postrojbama u pripremi i tijekom kretanja postrojbi,potpora provedbi transporta (vozila, kontejneri, materijalna sredstva) i koordinacija s postrojbama za pretovar u lukama iskrcaja,provoditi izvid prometne infrastrukture (cesta, zračnih, morskih, riječnih luka ukrcaja/iskrcaja, željezničkih i kontejnerskih terminala…), održavati kontakte s civilnim i vojnim organizacijam te koristiti LOGFAS alate EVE i LOGREP.

Obuka je provedena sa sedam pripadnika Oružanih snaga RH, a nakon provedbe ocjenjivanja uručene su im potvrdnice osposobljenosti.

Foto: ZzP