05.07.2021.
Ispraćen 8. hrvatski kontingent u Republiku Poljsku

U bjelovarskoj vojarni „Bilogora“ u ponedjeljak, 5. srpnja 2021. održan je svečani ispraćaj pripadnika 8. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnostiu Republiku Poljsku.

Ispraćaju su, uz ministra obrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja, nazočili izapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRHbrigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler i drugi pripadnici Hrvatske vojske.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je ovom prigodom kako je uvjeren da će pripadnici 8. hrvatskog kontingenta svojim sudjelovanjem u NATO aktivnosti u Poljskoj zajedno s domaćinom, kao i ostalim partnerskim i savezničkim snagama dati značajan doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti i mira.

„Ovo je prilika za razmjenu znanja i vještina s najboljim vojskama svijeta. Raduje nas činjenica da kroz ovu aktivnost imamo priliku surađivati s našim ključnim saveznikom i partnerom u području obrane i sigurnosti - Sjedinjenim Američkim Državama, kao i s prijateljima i saveznicima iz Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te iz Rumunjske“, rekao je ministar istaknuvši kako se na taj način jača savezništvo i interoperabilnost naših Oružanih snaga.

Ministar je također kazao da je stalna spremnost za pružanje potpore saveznicima naša odgovornost kao pouzdane članice NATO-a, jer je ulaganje u kolektivnu sigurnost, ulaganje u stabilnost, prosperitet i blagostanje zemlje.

Posebno je istaknuo kako najveća zasluga u svemu tome pripada pripadnicima kontingenta bez kojih sve to ne bi bilo moguće. „Vi ste najbolji veleposlanici naše domovine. O vašem pristupu i radu ovisi kako će naši saveznici percipirati našu vojsku, narod i domovinu. Zato u provedbi zadaća budite fokusirani, pokažite svoju sposobnost i vjerodostojnost, a tijekom trajanja aktivnosti neka vam sigurnost i briga za svoje kolege bude na prvom mjestu. Obavite svoju misiju časno i profesionalno na ponos svih nas. Budite u punom smislu predstavnici naše domovine!“, poručio je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je kakoHrvatska vojska svojim sudjelovanjem u ovoj NATO aktivnosti još jednom potvrđuje da je odgovorna članica NATO-a na čiju potporu saveznici i partneri uvijek mogu računati. „Republika Hrvatska potvrđuje svoju solidarnost sa saveznicama te vjerodostojnost i predanost ciljevima Saveza. Hrvatska, zajedno s ostalim članicama NATO-a koje sudjeluju u ovoj aktivnosti, primarno doprinosi kredibilnosti i jedinstvu Saveza, doprinoseći kolektivnoj sposobnost odvraćanja, ali isto tako i izgradnji mira i sigurnosti“, rekao je admiral te zaključio kako je uvjeren da će hrvatski vojnici, kao i uvijek do sada, svojim profesionalnim pristupom i motiviranošću izvršiti sve postavljene zadaće i biti dostojni predstavnici svoje domovine.

„Neka vam sudjelovanje u ovoj zahtjevnoj aktivnosti bude uspješno, mirno i sigurno, a potom da se svi vratite zdravi u domovinu, svojim najmilijima", poručio je načelnik Glavnog stožera pripadnicima 8. HRVCON-a.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerićrekao je ovom prigodom da su topničke postrojbe Hrvatske vojske do sada obučile i opremile osam kontingenata za ovu zadaću. „Sve angažirane postrojbe Hrvatske kopnene vojske u međunarodnim operacijama i aktivnostima, profesionalno i odgovorno provode svoje zadaće. To je pokazatelj da Hrvatska vojska aktivno, rame uz rame, sa saveznicima doprinosi naporima očuvanja mira i stabilnosti“, kazao je general Šerić te zahvalio svim pripadnicima 8. kontingenta na predanom radu i trudu te njihovim obiteljima na pruženoj potpori.

Zapovjednik kontingenta satnik Dario Bilješković istaknuo je kako je 8. HRVCON u vrlo kratkom vremenu dostigao zahtijevane sposobnosti za uspješno obavljanje zadaća u području aktivnosti. „Obuka kroz koju smo prolazili u uvjetima pandemije zahtijevala je izniman trud, doprinos i odgovornost svakog pojedinca, a sve uloženo na kraju je rezultiralo stvaranjem snažnog kolektiva i zajedništva“, rekao je satnik Bilješković.

Osmi hrvatski kontingent koji se upućuje u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti (eFP - enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj broji 80 pripadnika, od kojih je šest pripadnica Hrvatske vojske.

Nositelj aktivnosti je Topničko-raketna bojna, a misija bitnice je pružanje vatrene potpore Borbenoj grupi. Temeljno naoružanje je samohodni višecjevni lanser raketa "Vulkan M-92". Hrvatski kontingent sudjeluje u NATO aktivnosti u sastavu međunarodne Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj uz hrvatske i američke snage, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Velike Britanije te Rumunjske. Borbena grupa se nalazi pod zapovijedanjem 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a 8. HRVCON bit će razmješten na vojnom poligonu Bemowo Piskie na sjeverozapadu Poljske.

Foto: MORH / J. Kopi