01.07.2021.
Imenovanje vojno-skladišnog kompleksa „nadnarednik Vladimir Vincelj“ na Slunju

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj u utorak, 29. lipnja 2021. održana je svečanost otkrivanje natpisne ploče i preimenovanja vojno-skladišnog kompleksa „Debela Glava“ u vojno-skladišni kompleks „nadnarednik Vladimir Vincelj“ Slunj.

Vojno-skladišni kompleks imenovan je po preminulom pirotehničaru tehničke struke, nadnaredniku Vladimiru Vincelju koji je tragično preminuo za vrijeme obnašanja vojne službe na današnji dan prije 11 godina.

Uz obitelj poginulog nadnarednika Vincelja, događaju je nazočio izaslanik ministra obrane zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Bojne za opskrbu pukovnik Eniz Jakšić, zapovjednik vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ Slunj pukovnik Roman Kelnerić, prvi dočasnik Zapovjedništva za potporu, vojni kapelan don Matej Ečimović i drugi.

Natpisnu ploču vojno-skladišnog kompleksa otkrili su sinovi preminulog nadnarednika, Domagoj i Patrik, nakon čega je uslijedio blagoslov don Mateja Ećimovića.

Zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul tom je prigodom rekao da je zanimanje pirotehničara tehničke službe kompleksno i puno izazova, te da ga mogu obnašati samo rijetki pojedinci, od kojih je jedan bio i kolega, nadnarednik Vincelj. Odao je posebnu zahvalnost obitelji i sinovima nadnarednika Vincelja s porukom da će sjećanje na njega i njegovu predanost poslu koji je volio, vječno živjeti kroz njegovo ime na ovoj ploči. „Ovo će uvijek biti trajna uspomena na hrabrog pirotehničara tehničke službe, a ujedno i mjesto sjećanja i izvorište vrednota hrvatskog vojnika“, istaknuo je.

Tim povodom održana je i sveta misa zadušnica u kapelici „Blaženog Ivana Merza“ koju je predvodio velečasni don Matej Ečimović, a pripadnici Bojne za opskrbu zapalili su svijeće za na mjestu stradavanja te na gradskom groblju u Krapini, na grobu preminulog nadnarednika Vincelja.

Nadnarednik Vladimir Vincelj rođen je 19. listopada 1973. u Krapini. Otac je dvoje djece.Bio je sudionik Domovinskog rata, a Hrvatskoj vojsci, u pričuvni sastav 21. domobranske pukovnije Krapina, priključio se 16. veljače 1994. U Hrvatskoj vojsci obnašao je dužnost pirotehničara tehničke službe i zapovjednika Desetine za održavanje klase V. Nadnarednik Vladimir Vincelj smrtno je stradao 29. lipnja 2010. tijekom obavljanja zadaće uništavanja otpisanog UbS-a na stalnom mjestu za uništavanje „Oštarijski Dolovi“. Pokopan je 2. srpnja 2010. na mjesnom groblju u Krapini. Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga 21. srpnja 2011. posmrtno ga je odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kao časnim znakom vječnog spomena poginulom za hrvatsku državu u iznimnim okolnostima u miru.

Foto: ZZP