25.06.2021.
Svečano imenovanje Doma HV „Brigadir Ivan Rebrina“ u Osijeku

U sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja održana je svečanost preimenovanja Doma Hrvatske vojske u Dom Hrvatske vojske „Brigadir Ivan Rebrina“.

Svečanosti su nazočili obitelj poginulog osječkog branitelja brigadira Ivana Rebrine, župan Osječko-baranjski Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnici postrojbi smještenih u Domu HV „Brigadir Ivan Rebrina“, među kojima je naviše pripadnika matične postrojbe Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“.

Brigadir Ivan Rebrina bio je pripadnik 3. gardijske brigade od njezinog osnutka, a u procesu odabira heroja po kojem će Dom HV Osijek dobiti ime ZOD-u su se pridružile i udruge, na čelu s Udrugom veterana 3. gbr „Kune“. Rebrinini suborci bili su jedinstveni u podršci ovoj inicijativi jer o ratnom zapovjedniku topničkih postrojbi brigade imaju samo riječi hvale.

U obrani Darde, Meca i Bilja u kolovozu 1991. bio je teško ranjen. Sa svojom postrojbom sudjelovao u obrani istočne Slavonije i nepokorenog grada Osijeka. Poginuo je na Posavskom bojištu 1992. godine. Za ratne zasluge i doprinos u obrani Republike Hrvatske odlikovan je Redom Zrinski Frankopan, Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992., a posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Nazivnu ploču s imenom svog pokojnog oca otkrio je njegov sin Marin Rebrina. Udruga 3. gbr „Kune“ dodijelila je obitelji i Zapovjedništvu za obuku i doktrinu plaketu Udruge povodom obilježavanja 30. Godišnjice osnutka jedne od legendarnih gardijskih brigada iz Domovinskog rata.

U svom obraćanju, zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas je rekao: “Velika nam je čast što je Dom Hrvatske vojske u Osijeku dobio ime po heroju iz Domovinskog rata, osječkom branitelju Ivanu Rebrini. Inicijativa da objekti Hrvatske vojske diljem Hrvatske dobiju imena hrvatskih heroja je hvalevrijedna, njihova imena i djela će se spominjati i oteti od zaborava i kad nas, svjedoka njihovih herojstava, više ne bude.“

Foto: ZOD