10.06.2021.
Obilježena 15. obljetnica Bojne za opskrbu

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, 9. lipnja 2021. održana je svečanost obilježavanja 15. godišnjice ustrojavanja i djelovanja Bojne za opskrbu (BzO).

Programu svečanosti nazočio je načelnik stožera - zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni-general Ivan Raos, zapovjednik postrojbe pukovnik Eniz Jakšić, don Željko Volarić, don Matej Ečimović te ostali uzvanici Bojne za opskrbu i postrojbi Zapovjedništva za potporu.

U povodu obilježavanja godišnjice ustrojavanja Bojne za opskrbu ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 30 pripadnika postrojbe. Pohvale i nagrade pripadnicima postrojbe uručili su načelnik stožera - zamjenik zapovjednik Zapovjedništva za potporu brigadni- general Ivan Raos, zapovjednik Bojne za opskrbu pukovnik Eniz Jakšić i zamjenik zapovjednika Bojne za opskrbu bojnik Marko Mesić.

Prigodnim govorima obratio se zapovjednik postrojbe pukovnik Eniz Jakšić koji je zahvalio svim pripadnicima na dosadašnjem savjesnom i predanom radu u provedbi svih planiranih aktinosti, a posebno aktivnosti vezanih za sigurno skladištenje i transport Ubs-a. Posebno je istaknuo svoj ponos na neke od najmodernijih skladišnih objekata koji posjeduje sigurnu infrastrukturu za siguran rad na uništavanju i ispitivanju kako klasičnog tako i raketnog UbS-a.

U prigodnom govoru načelnik stožera zamjenik zapovjednika Z ZzP-a brigadni- general Ivan Raos istaknuo je, kako su unatoč prošlogodišnjim kriznim situacijama, pripadnici Bojne za opskrbu izvršili velik broj zadaća u smislu logističkih i drugih potpora u zemlji i u međunarodnom okružju za potrebe postrojbi i zapovjedništava Hrvatske vojske te civilnih struktura. Posebno je istaknuo transport UbS-a i različite materijalne imovine, održavanje, skladištenje, čuvanje i zbrinjavanje strateških i operativnih pričuva UbS-a te završetak izgradnje i stavljanje u funkciju Stalnog mjesta za uništavanje UbS-a Drenovica.

Kao jedan od najsloženijih izazova s kojime su se susrele skoro sve postrojbe ZzP-a, pa tako i Bojna za opskrbu, je sudjelovanje pripadnika na sanaciji potresom pogođenih područja Petrinje i okolnih sela, gdje su svojim nesebičnim pomaganjem teško pogođenom stanovništvu podsjetili na snagu hrvatskog vojnika.

Načelnik stožera - zamjenik zapovjednik ZzP-a na kraju govora je svim pripadnicima Bojne za opskrbu, još jednom čestitao obljetnicu ustrojavanja i djelovanja te im je zahvalio na zalaganju i nesebičnom doprinosu u osnivanju, jačanju i razvoju Bojne za opskrbu.

Nakon svečanog obilježavanja uslijedila je sveta misa u kapelici „Blaženog Ivana Merza“ predvođena velečasnim don Željkom Volarićem uz propovijed don Mateja Ečimovića.

Sveta misa održana je za tragično preminule pirotehničare tehničke službe skupnika Marka Odžaka i nadnarednika Vladimira Vincelja te za pokojne pripadnike Bojne za opskrbu i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Tekst: stn Grossi

Foto: ZzP