08.06.2021.
Sporazumi o suradnji na znanstveno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, u ponedjeljak, 31. svibnja 2021., potpisani su Sporazumi o suradnji na znanstveno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između Ministarstva obrane Republike Hrvatske te Hrvatsko memorijalno-domunetacijskog centra Domovinskog rata i Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.d.

Sporazume je potpisao zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen s ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata izv. prof. dr. sc. Antom Nazorom, te direktorom Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vladom Bagarićem. Sporazumi su okvirnog karaktera, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana.

Ministarstvo obrane, HVU i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata surađivat će na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno na zajedničkoj provedbi znanstveno-istraživačkih, kao i stručno-istraživačkih projekata i zadataka koji su od zajedničkog interesa. Također, suradnja je predviđena u području visokog obrazovanja, uzajamnom povezivanju djelatnika, razmjeni iskustava i literature, kao i na organiziranju znanstveno-stručnih skupova o temama od zajedničkog interesa.

S Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe d.d. suradnja je predviđena na područjima zajedničkog interesa, s naglaskom na praćenje relevantnih, a posebno prijelomnih tehnologija i njihova utjecaja na civilno-vojni aspekt pružanja usluga i funkcija Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Sporazum obuhvaća i istraživanje i razvoj u relevantnim područjima znanosti, a posebno u interdisciplinarnom području Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća kao i suradnji školovanja na vojnim studijima i slijedno rastućoj izobrazbi.

Foto: HVU/ M. Sever