08.06.2021.
Admiral Hranj na Konferenciji o vojnoj suradnji načelnika GS OS država Balkana

Četrnaesta Konferencija o vojnoj suradnji (Forum B-9) na razini načelnika glavnih stožera oružanih snaga država Balkana (Balkan CHODs Conference), na kojoj sudjeluje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, održava se od 7. do 9. lipnja 2021. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Admiral Robert Hranj sudjeluje na Konferenciji na poziv domaćina, zajedno uz predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a i predstavnike Vojnog odbora EU-a te Združenog zapovjedništva NATO-a iz Napulja i načelnika GS OS Republike Slovenije.

Svrha foruma je promoviranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi s ciljem pridruživanja europskim i euro-atlantskim integracijama.

Uz sudjelovanje 11 načelnika glavnih stožera, ovogodišnja 14. konferencija predstavlja snažnu poruku značaja ovog regionalnog foruma u promicanju unapređenja vojno suradnje, jačanja postojećih mehanizama suradnje, kao i razvoja ključnih sposobnosti za pružanje adekvatnog odgovora na moguće asimetrične prijetnje i krize.

Istaknuta je potreba produbljivanja suradnje te povećanja interoperabilnosti i otpornosti kao jedinog ispravnog odgovora na složene suvremene prijetnje i izazove na koje niti jedna država ne može odgovoriti sama (kibernetičke, klimatske promjene, oružje za masovno uništenje, COVID-19).

Pandemija je dokazala kako globalne krize ne poznaju granice te da su pravovremena razmjena informacija, zajednički rad i suradnja te uzajamna pomoć nužni preduvjeti združenih i zajedničkih aktivnosti za uspješno ostvarenje cilja.

Područje Balkana od strateškog je interesa za NATO i EU te će obje organizacije nastaviti aktivno sudjelovati u reorganizaciji i transformaciji sigurnosnih sustava država aspirantica i partnera s ciljem održanja regionalne stabilnosti i sigurnosti, zaključeno je u uvodnom dijelu, uz posebnu zahvalu domaćinu na izvrsnoj organizaciji događaja u uvjetima pandemije COVID-19.

Foto: OSRH i www.mod.gov.ba/