25.05.2021.
Admiral Hranj primio u posjet zapovjednika Savezničkog zapovjedništva NATO-a

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a za transformaciju (Allied Command Transformation - ACT ) general zbora André Lanata (FRA) u posjetu je Republici Hrvatskoj te se 25. svibnja 2021. sastao s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem.

Misija i uloga ACT-a je upravljati razvojem sposobnosti i transformacija zapovjedne strukture i strukture snaga NATO kako bi se uspješno odgovorilo na buduće izazove.

Cilj posjeta generala zbora Lanate je upoznati se sa hrvatskim nastojanjima vezanima za daljnji razvoj obrambenih sposobnosti i operacionalizaciju nove Vojne strategije NATO-a, a uoči NATO Summit-a koji će se održati 14. lipnja 2021. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Očekuje se da će predstojeći Summit NATO-a biti povijesni zbog donošenja novih odluka i smjernica.

Uz načelnika GS OSRH, na radnom sastanku sudjelovali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, direktor GS OSRH general-bojnik Ivica Olujić, načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić i nacionalni predstavnik pri ACT-u brigadir Branimir Tojčić.

General Lanata uputio je čestitke povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske. U sklopu posjeta generala zbora Lanatu primili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić.

Foto: MORH / F. Klen