24.05.2021.
Najbolji mornari i dočasnici HRM-a za siječanj, veljaču, ožujak i travanj 2021.

Dočasnike i mornare koji su proglašeni najboljima u siječnju, veljači, ožujku i travnju 2021. primio je u četvrtak, 20. svibnja 2021. zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli. Zapovjednik HRM-a najboljim dočasnicima i mornarima uručio je priznanja zahvalivši im na iznimnom doprinosu i izvanrednom angažmanu u provedbi zadaća.

Najboljim dočasnikom HRM-a za siječanj proglašen je stožerni narednik Tonći Matešan, zapovjednik desetine za održavanje brodskih strojarskih sustava u Pomorskoj bazi Split. Tijekom mjeseca siječnja sudjelovao je u radovima sanacije pristaništa za brodove na postaji za razmagnetiziranje brodova te u zadaćama detektiranja kvarova i otklanjanja neispravnosti na tehničko-materijalnim sredstvima postrojbi HRM-a. U istom mjesecu najboljim mornarom HRM-a proglašen je pozornik Denis Sukačić, brodarac na motornoj jahti „Čista Velika“. Uz redovne zadaće, tijekom mjeseca siječnja bio je angažiran i na drugim brodovima 2. divizijuna Obalne straže RH. Poseban doprinos pz Sukačić dao je obuci mornara u praktičnom savladavanju pomoračkih vještina, kao i u radovima na održavanju brodova.

Kao najbolji dočasnik HRM-a u veljači istaknuo se nadnarednik Zlatko Ivančević, instruktor ronjenja u Središtu za obuku HRM-a. Osim u provedbi teorijskih i praktičnih programskih sadržaja obuke sa polaznicima u tehnologijama i tehnikama ronjenja na zrak, nnr Ivančević sudjeluje u razvoju i ispitivanju novih sredstava i opreme i njihovom operativnom uvođenju u postrojbe. Voditelj je Naprednog tečaja ronjenja koji je započeo u veljači ove godine. Najboljim vojnikom HRM-a za veljaču proglašen je vojnik Ante Žaper, mehaničar za brodske elektrosustave u PB Split, istaknuvši se u provedbi uređenja i čišćenja postaje za razmagnetiziranje brodove „Marjan“ te završnoj sanaciji pristaništa za brodove. Uz navedeno, vojnik Žaper obavljao je radove na utvrđivanju neispravnosti i otklanjanju kvarova radnih strojeva te na uređenju i provjeri elektroinstalacija.

Za mjesec ožujak najbolji dočasnik HRM-a je desetnik Jere Čikeš, dočasnik za radiokomunikacijske sustave u Bojni Obalnog motrenja i navođenja (bOMiN). Ovo priznanje dodijeljeno mu je zbog izvanrednog doprinosa u formiranju kabineta obuke veze u bOMiN, a u cilju unaprjeđenja obuke mladih časnika, dočasnika i mornara u satniji KIS. Vojnik Ivan Omrčen, mehaničar za topničko naoružanje u PB Split, proglašen je najboljim vojnikom istog mjeseca. Izuzetan doprinos vojnika Omrčena iskazan je u potpori provedbe bojevih gađanja pješačkim naoružanjem te tehničkih pregleda kao i konzervacije. Na strelištima u Benkovcu, Kninu i Splitu sudjelovao je u potpori gađanja u svojstvu mehaničara za održavanje pješačkog naoružanja i rukovatelja streljane.

Najbolji dočasnik HRM-a u travnju je stožerni narednik Petar Vukelja zapovjednik desetine za opće radove u PB Split. Kroz mjesec travanj 2021. istaknuo se u organizaciji i provedbi održavanja tehničko materijalnih sredstava i objekata u vojarnama „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu te „Zečevo“ u Rogoznici. Uz navedeno, istaknuo se u radovima na brodovima Flote HRM-a te na objektima Satnije za osiguranje. Aktivno sudjeluje i u radu ostalih desetina Bojne za održavanje. U travnju najboljim vojnikom HRM-a proglašen je vojnik Maksimilijan Kalajžić, brodski motorist u Pomorskoj bazi Split, istaknuvši se u provedbi korektivnog i preventivnog održavanja TMS-a, posebno pri detekciji i otklanjanju kvarova na sredstvima za održavanje te elektroagregata. Tijekom istog mjeseca istaknuo se i u radovima ispomoći pri uređenju knjižnice HVU Split, kao i u pripremi kapaciteta za potrebe organizacije i provedbe bilateralnih aktivnosti u vojarni.

Foto: OJI HRM