20.05.2021.
Tim protuminskih ronitelja HRM-a sudjelovao u aktivnostima SNMCMG-2

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice sudjelovao je od 7. veljače do 10. svibnja 2021. u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2) u području Sredozemnog mora. U ovoj aktivnosti tim HRM-a bio je u sastavu posade broda lovca mina “TERMOLI” Ratne mornarice Talijanske Republike.

Članove tima po povratku u Republiku Hrvatsku primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli.

„Uistinu možemo biti zadovoljni na vašem doprinosu još jednoj zahtjevnoj zadaći Hrvatske ratne mornarice i na tome vam zahvaljujem. Reakcije na vaše sudjelovanje, angažman i postignute rezultate u provedbi zadaća potvrđuju da ste dostojno prezentirali HRM i Oružane snage RH. Siguran sam da je ovo bilo značajno iskustvo za vas, a sve ono što ste pritom naučili prenijet ćete vašim kolegama koji se pripremaju za daljnje sudjelovanje u istoj misiji“, istaknuo je Raffanelli.

Voditelj tima HRM-a nadnarednik Žan Marsel Bušić izrazio je zadovoljstvo radom svih članova tima i sjajnom suradnjom sa talijanskim kolegama.

„Predanost zadaći nama je svojstvena, a znanja i sposobnosti su podrazumijevajući. To su preduvjeti uspješne provedbe zadaća, posebno u specifičnim uvjetima kakvi su na brodu. Sve navedeno, razumije se, rezultiralo je odlično odrađenom zadaćom i sjajnom suradnjom sa talijanskim kolegama. Vježbovne aktivnosti odvijale su se duž cijelog Sredozemnog mora tako da smo u plovidbi prešli 3600 nautičkih milja. Riječ je o iznimnom i dragocjenom iskustvu za svakog od nas, ali i za HRM u cijelosti“, rekao je.

U suradnji s protuminskim roniteljima talijanske Ratne mornarice tim je provodio roniteljske zadaće pretraživanja zadanih područja s prethodno postavljenim minolikim objektima, klasificiranje te identificiranje istih u dnevnim i noćnim uvjetima. Brod je sudjelovao u vojnim vježbama koje su se provodile u teritorijalnim morima Italije, Grčke i Španjolske: ITAMINEX 21, ARIADNE 21 te SPANISH MINEX 21.

Foto: HRM / M. Siriščević