12.03.2021.
U ZzKP završen drugi ciklus SVO roda veze

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) od 1. prosinca 2020. do 5. ožujka 2021. proveden je II. ciklus specijalističke vojne obuke (SVO) roda veze u 2020. godini.

Devetnaest polaznika SVO prolazilo je obuku iz radio-komunikacijskih i KI tehnologija koje su na korištenju u OS RH te kroz programe IT akademije MO i OS RH, kao i sadržaje iz područja kibernetičke sigurnosti. Obuka je uspješno provedena za radio, telekomunikacijsku i informatičku specijalnost roda veze.

Polaznici obuke osposobljeni su za rad na radio uređajima i sustavima veze koji se koriste u OSRH, vladaju telekomunikacijskom i mrežnom opremom kao i njihovim komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računalnih komponenti, instalacijom softvera i perifernih uređaja te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema kao i osnovama kibernetičke sigurnosti. Svoje kompetencije polaznici su potvrdili kroz više uzastopnih on-line i praktičnih testiranja. Programi obuke bili su vrlo zahtjevni za svladavanje, a prema riječima polaznika najizazovniji i najzanimljiviji su bili sadržaji IT akademije.

Osim IT akademije najveće zanimanje polaznika obuke bilo je za završnu vježbu. Završna vježba polaznika obuke u trajanju od četiri dana provedena je na poligonu vojarne „pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici gdje su polaznici obuke demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu.

Završnu vježbu posjetio je zapovjednik ZzKP brigadir Daor Dabo u pratnji načelnika stožera ZzKP pukovnika Davora Stankovića i prvog dočasnika. U razgovoru s polaznicima obuke zapovjednik je izrazio zadovoljstvo motivacijom i obučenosti polaznika kao i sustavom obuke koji je uspostavljen tijekom 2020. Godine, a već drugu generaciju polaznika za redom pokazuje odlične rezultate.

Po završetku SVO u Središtu za obuku uz zadovoljavanje svih epidemioloških mjera organizirana je svečanost na kojoj je polaznicima obuke zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor uručio potvrdnice o uspješno završenoj obuci. Tom prigodom brigadir Dabo čestitao je polaznicima na uspješnom završetku ove doista zahtjevne obuke te im zaželio dobrodošlicu u KIS zajednicu OSRH.

Zapovjednik ZzKP brigadir Daor Dabo je istaknuo: „Kroz specijalističku vojnu obuku, konkretno kroz dijelove IT akademije stekli ste temeljna znanja. Kroz vašu daljnju službu nadograđivati ćete postojeća znanja kroz kompleksnije tečajeve IT akademije MO i OS RH kao što su CCNA ili MCSA. Osim toga najboljima od vas pruža se i mogućnost odlaska na specijalističke tečajeve na vanjskim civilnim institucijama kao i školovanje u okviru NATO CIS škole ili u SAD.“

Kroz tako izazovnu obuku vojnici su kvalitetno pripremljeni za dužnosti u postrojbama OSRH. Na kraju se zahvalio zapovjedniku Središta za obuku i instruktorima koji su polaznicima omogućili stjecanje kompetencija neophodnih za razvoj sposobnosti oružanih snaga u 21. stoljeću.

U cilju poticanja izvrsnosti Zapovjedništvo za kibernetički prostor već tradicionalno provodi izbor za najboljeg polaznika SVO prema glasovima polaznika i instruktora.

U ovom naraštaju za najboljeg polaznika jednoglasno je odabran vojnik Luka Banović.

"Budući da je obuka temelj budućeg rada siguran sam kako će mi biti veoma korisna jer će sve naučeno trebati implementirati u ono što me čeka. Rad u postrojbi bit će ispit na kojem ću vidjeti koliko znam i koliko još treba raditi jer ipak je ovo uvod u jedno šire područje kibernetičkih sposobnosti. Osobno nisam pristupio ovoj obuci kao netko tko ima veliko predznanje iz dotičnih predmeta pa ću ponoviti i reći kako je bilo izazovno i za mene zahtjevno. Stoga je bilo potrebno mnogo raditi i truditi se, griješiti i priznati vlastito neznanje te pitati, istraživati i učiti, a u čemu su mi najviše pomogli instruktori. Oni su veoma dobro obučeni i iskusni te iznimno strpljivi, a ova posljednja njihova karakteristika je za mene bila ohrabrujuća i važna." - rekao je vojnik Banović.

Svoje misli o obuci podijelila je i polaznica vojnikinja Mija Gašpar:  "Kao polaznica ove obuke jako sam zahvalna na prilici koja mi je pružena. Zadovoljna sam svim dijelovima ove obuke te će mi ostati u pamćenju kao jedno lijepo i izazovno iskustvo. Kao polaznici SVO za informatičku specijalnost 18C, znanja i vještine koja sam savladala će mi biti vrlo korisne u daljnjem radu u vojnoj službi kao i u privatnom životu. Naravno obuka ne završava ovdje, čeka me još dosta truda, rada i usavršavanja. Obuka je bila detaljna i zahtjevna. Uloženi rad i trud se isplatio jer završavam ovu obuku sa razvijenijim znanjem i razmišljanjem. Instruktori su vrlo detaljno provodili obuku. Zahtijevala se stega, predan i uporan rad. Sa razumijevanjem su istakli naše pogreške te su ih pokušali uz što veći trud objasniti i ispraviti".

Foto: ZzKP