08.03.2021.
Rad u specijalnoj postrojbi poseban je izazov za sve!

Dočasnica ZSS-a

Dočasnica sam u specijalnoj postrojbi. Izuzetno mi je važno što radim s ljudima na koje se može uvijek računati te jedni u drugima imamo podršku.

Kao dijete branitelja oduvijek sam bila okružena pričama o vojsci, domoljublju, prijateljstvima i događajima s terena. Kako su godine prolazile tako je i moja želja za izazovima vojničkog života rasla.

Budući da u obveznom ročnom sastavu nisu mogle sudjelovati žene, moja prilika ukazala se tek 2006. godine kada je raspisan natječaj za dragovoljno služenje vojnog roka.

Mišljenja sam da je zadovoljna ona osoba koja se brzo prilagođava izazovima koji se nađu na životnom putu, a u vojnom pozivu prilagodba novim situacijama i izazovima dio je svakodnevnice. Svaki pripadnik specijalne postrojbe mora biti spreman na fizičke i psihičke napore te izvanredne situacije.

Moje osobno dugogodišnje iskustvo rada i života u vojsci je pozitivno, a izuzetno sam ponosna na svoju karijeru kao dočasnica Hrvatske vojske, na brojna iskustva i izazove te prijateljstva za cijeli život.

Časnica ZSS-a

Moj vojni put počeo je 2012. godine kad sam pristupila civilno-vojno programu „Kadet“ gdje sam na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prošla i vojnu obuku. Zbog timskog rada, zajedništva, dosljednosti, moralnosti, etičnosti i domoljublja te jasno određenih hijerarhijskih odnosa odlučila sam se na vojni poziv.

Po završetku studija upućena sam na temeljnu časničku izobrazbu.

Smatram da je važno ulagati u znanje, truditi se i raditi s ljubavlju kako bismo bili uspješni i ponosni.

Zadovoljna sam svojim radnim okruženjem što je vrlo bitno za posao koji radiš. Timski rad utječe na zajedništvo i povjerenje te na taj način jača svakog pojedinca, ali i doprinosi snazi Hrvatske vojske.

Svim ženama koje žele ostvariti karijeru u vojsci poručujem: Ukoliko ste osjetile poziv i želite biti dio njega, ne razmišljate ni trenutka nego krenite i razvijajte se u profesionalnom svijetu. Ulažite u sebe i svoje znanje!

Medicinska sestra ZSS-a

U vrijeme Domovinskog rata imala sam 21 godinu. Prethodno sam završila Fakultet za više medicinske sestre te sam se ponesena žarom domoljublja dragovoljno prijavila na ličko ratište.

Bilo je to vrijeme kada se radilo srcem i ponosom i tog se perioda s radošću sjećam.

Prošlo je punih trideset godina od kada sam medicinska sestra u odori Hrvatske vojske.

Uloga žene u vojsci oduvijek je zanimljivo pitanje. U mojoj dugogodišnjoj karijeri bilo je puno izazova. Jedan, a ujedno i najveći izazov za mene je česta odsutnost od obitelji zbog raznih obuka i vježbi te sudjelovanja u misiji. U tim izazovnim periodima puno mi je značilo uvažavanje i profesionalni odnos s kolegama.

Jako me vesele novi naraštaji jer vidim sve veći broj mladih i školovanih žena različitih zanimanja.

Rad u specijalnoj postrojbi poseban je izazov za sve nas. Izuzetno sam ponosna što sam mogla služiti svojoj domovini kada me je najviše trebala, a kroz kasnije godine rada, truda i odricanja izgradila sam se kao osoba i profesionalac/postala sam profesionalac i izgradila se kao osoba.

Čestitka kolege:

Svojom profesionalnošću, znanjem i pozitivnim stavom svaki pripadnik doprinosi kvaliteti i sposobnosti postrojbe.

Sudjelujući u svim aktivnostima pripadnice ZSS-a svojom kolegijalnošću daju znatan doprinos i stvaraju pozitivno ozračje u međuljudskim odnosima.

Dragim kolegicama želim poručiti da ostanu snažne, pametne i uporne, a mi ćemo im uvijek biti podrška na njihovom putu. Sretan vam Međunarodni dan žena!

Foto: Arhiva OSRH